Gadafi za Pink TV: Za smrt protestnikov odgovorna Al Kaida

»Ljudje bomo spodnesli ta režim,« je slišati iz libijskega mesta Al Zavija, v katerem so protivladni aktivisti danes prevzeli oblast.

Objavljeno
27. februar 2011 18.38
Mojca Boštele, delo.si
Mojca Boštele, delo.si
Tripoli - Protestniki so tako že skorajda potrkali na duri prestolnice, enega poslednjih območji, kjer Moamer Gadafi in njegova družina še vedno uživajo podporo ljudstva. Mesto Al Zavija je od Tripolija oddaljen komaj okoli 50 kilometrov.

»Zadnjih 42 let smo trpeli in ne zahtevamo prav nič drugega kot tisto, kar ima ves svet - pravo demokracijo,« je za The New York Times (NYT) povedal inženir iz Al Zavija Ahmed el Hadi Remeh. Prebivalci mesta so se obdali z zaporami, varujejo jih tudi vojaki, ki so se postavili na njihovo stran. V bližini tamkajšnje mošeje so še vedno sveže izkopani grobovi, kamor so v četrtek po napadu provladnih oboroženih sil pokopali padle protestnike. Kot še poroča NYT, današnjega prevzema mesta ni pričakoval niti Gadafi. Davi je namreč v mesto pripeljal tuje novinarje, ki jim je želel pokazati, da je država še vedno pod njegovim nadzorom. Tam so jih namesto podpornikov vlade pričakali protivladni protestniki.

V mestu Bengazi, ki je v zadnjih tednih središče protivladnih uporov, so danes imenovali nacionalni svet, na čelu katerega je nekdanji minister za pravosodje Mustafa Mohamed Abd al Džalil. S tem se želijo izogniti morebitnemu kaosu, ki bi zavladal po odstopu Gadafija. »V naši nacionalni vladi bodo tako predstavniki vojaške kot civilne sfere. Državi ne bomo vladali dlje kot tri mesece, ko bomo razpisali pravične volitve, s katerimi si bodo ljudje sami izbrali svoje predstavnike,« je povedal.

»Ustanovitev sveta smo najavili na vseh osvobojenih območjih države. Nacionalni svet bo v prehodnem obdobju predstavljal obraz Libije,« je povedal Abdel Hafiz Goka. Dodal je še, da se o pristojnostih in nalogah novoustanovljene prehodne vlade še dogovarjajo.

Al Džalil se je protestnikom pridružil minuli teden. Od takrat se je srečal s številnimi plemenskimi vodji in vojaškimi poveljniki, ki so v zadnjih dneh obrnili hrbet 42-letnemu režimu. Nekdanji minister je na začetku tedna dejal, da bo začasno vlado vodil do razpisa volitev, ki bodo potekale predvidoma v naslednjih treh mesecih.

Opozorilo ZN vsem diktatorjem

Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN), ki je danes sprejel sankcije zoper Gadafija in njegovo družini, je izdal sporočilo, v katerem je vse diktatorje opozoril, da mednarodno sodstvo budno spremlja njihova dejanja. »Potres je segel vse do New Yorka,« je, potem ko so vse stalne in nestalne članice VS ZN sprejele paket ukrepov zoper libijskega predsednika, dejal francoski veleposlanik pri ZN Gerad Afaud. Združeni narodi so namreč danes prvič sprejeli odločitev, da mednarodno sodišče (ICC) pod drobnogled vzame libijske oblasti in morebitne kršitve človekovih pravic v času nemirov.

Gadafi je med današnjo desetminutno izjavo za srbsko televizijo Pink TV sankcije ZN zavrnil kot neveljavne in zatrdil, da je v Libiji ponovno vse mirno ter da je znova pridobil nadzor nad območji, ki jih je kot svoje razglasila opozicija. V izjavi za omenjeno televizijo je še povedal, da je za številne smrtne žrtve med protestniki odgovorna teroristična organizacija Al Kaida.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je sporočila, da so Združene države Amerike protivladnim protestnikom pripravljene nuditi vsakršno pomoč, s katero bi Gadafija vrgli z oblasti. Clintonova ni potrdila, ali bi bile ZDA pripravljene nuditi tudi vojaško pomoč. Republikanski senator John McCain pa je medtem za CNN dejal, da bi morale Združene države priznati pravice libijskih opozicijskih aktivistov in jim ponuditi tako humanitarno kot vojaško pomoč.