Gadafijeva letala znova napadajo upornike

Vojaške sile zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju nadaljujejo z napadi na uporniške položaje. Uporniki vztrajajo. Sporočili so, da so znova zavzeli mesto Brega, iz katerega so med silovitim obstreljevanjem Gadafijevih privržencev pobegnili včeraj. V napadu so zajeli vrsto pripadnikov elitnega odreda libijske vojske.

Objavljeno
14. marec 2011 12.17
Posodobljeno
14. marec 2011 12.24
Ma. Ja., Mo. Z.,  delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
Tripoli - Gadafijevi privrženci so začeli z letali obstreljevati mesto Adždabija, uporniki so se jim postavili v bran. Iz mesta bežijo civilisti in se umikajo proti Bengaziju.

Nekdanji Gadafijev notranji minister Abdel Fatah Junis, ki se je kmalu po začetku vstaje proti libijskemu samodržcu pridružil upornikom, je dejal, da je Adždabija zanje »ključnega pomena«. »Leži na poti do Bengazija in Tobruka. Obramba Adždabije je zelo pomembna.«. Iz mesta vodi vzdolž obale cesta proti uporniški prestolnici Bengazi, čez puščavo na vzhod pa druga pot v pristaniško mesto Tobruk. Mansur je dejal, da bi Adždabija lahko postala »druga Zavija«, mesto približno 40 kilometrov od Tripolija, ki so ga prejšnji teden po srditih spopadih znova zavzele Gadafijeve sile.

Mansur je še priznal, da so uporniki slabo opremljeni in opozoril, da bi se njihov boj lahko spremenil v gverilskega. Gadafijevi privrženci imajo po njegovih besedah »vohune s tehnologijo, ki je mi ne posedujemo; z denarjem, ki ga imajo, lahko podkupijo obveščevalce«. Zahodne države je ob tem znova pozval, naj napadejo strateško pomembne točke, s čimer bi olajšali boj upornikov za Tripoli.

Posvet VS ZN  o prepovedi letov nad Libijo

Varnostni svet Združenih narodov medtem razpravlja o zahtevi Arabske lige, da bi nad Libijo vzpostavili območje prepovedi poletov. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP ni znano, kdaj naj bi resolucijo tudi sprejemali. Kot menijo nekateri neimenovani diplomati, se to danes ne bo zgodilo in je današnja razprava le neformalno posvetovanje.