»Gospod Obama, ste predsednik ZDA in ne arabskega sveta!«

V jemenski prestolnici Sana se je danes ponovno zbralo več tisoč podpornikov opozicije. Množica se je pridružila prodemokratičnim študentom, ki več kot teden dni šotorijo pred univerzo v Sani. Jemenski predsednik je pred tem krivdo za nemire v arabskem svetu naprtil ZDA in Izraelu.

Objavljeno
01. marec 2011 09.37
Posodobljeno
01. marec 2011 09.37
Mo. B., Mo. Z., delo.si
Mo. B., Mo. Z., delo.si
Sana - Protesti proti dolgoletnemu jemenskemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu se nadaljujejo. »Ljudje bomo spodkopali ta režim,« je pred univerzo v Sani danes vzklikala zbrana množica. Današnje proteste so organizirali člani opozicijskih skupin, ki so današnji dan poimenovali »dan gneva«. Protestniki so njegov odstop zahtevali nekaj ur po tem, ko je sklical tiskovno konferenco, na kateri je Izrael in Združene države Amerike obtožil za nemire v arabskem svetu.

Po besedah Saleha se je v Tel Avivu rodila ideja s ciljem uničiti arabski svet in ki jo vodi Bela hiša. Ameriškega predsednika je obtožil, da se vmešava v zadeve Bližnjega vzhoda. »Gospod Obama, ste predsednik ZDA in ne arabskega sveta!« je dejal Saleh.

Ljudje bomo spodkopali ta režim

Protestnike ni prepričala včerajšnja gesta predsednika Saleha, ki je predlagal oblikovanje skupne vlade z vsemi opozicijskimi skupinami. V zameno za podano roko je zahteval prekinitev protivladnih protestov. Njegovi nasprotniki so njegov predlog nemudoma zavrnili. Opozicijski aktivist Mohamed Saleh al Kubati je dejal, da bi moral predsednik odstopiti in ne ponujati »zastarela pomirjevala za nastale razmere.«

Pritisk na dolgoletnega voditelja se je povečal v zadnjih dneh, ko so mu, poleg vsakodnevnih množičnih protestov, zvestobo odrekli tudi mnogi vplivni politični zavezniki. Med njimi so tudi pomembni plemenski poglavarji. Eden od njih je včeraj dejal, da bi moral Saleh »upoštevati želje ljudstva in sprejeti nemudne in pomembne odločitve, s katerimi bi zadovoljil zahtevam ljudi.«

Saleh je sicer pred približno tednom dni sporočil, da se bo svojemu položaju odpovedal šele po splošnih volitvah leta 2013. Včeraj je dejal, da o njegovem odstopu z oblasti ne sme odločati le on sam, ampak mora pri odločitvi sodelovati tudi ljudstvo, opozicijo pa je obtožil, da poskuša skozi nastali kaos prevzeti oblast. Opozoril je še, da se ob morebitnem razpadu države ta ne bi razdelila le na sever in jug, pač pa na štiri ali pet ločenih območji, poroča ameriška tiskovna agencija AP.