Iz Egipta bodo evakuirali slovenske turiste

Slovenski premier Borut Pahor v imenu vlade svetuje  slovenskim državljanom v Egiptu, naj se čim prej vrnejo domov. "Stvari se zaostrujejo iz ure v uro," je dejal in tako pojasnil, zakaj se je vlada odločila za evakuacijo, še preden so to odločitev sprejele države članice EU

Objavljeno
03. februar 2011 16.20
T. S., zunanja politika; Mo.B.,delo.si
T. S., zunanja politika; Mo.B.,delo.si
Ljubljana, Kairo -  Jutri dopoldan bo z Brnika poletelo Adriino letalo in v Šarm El Šejku in Hurgadi prevzelo vseh 144 slovenskih turistov, ki tam preživljajo počitnice in bi se morali vrniti domov v soboto. Na Brniku bo letalo predvidoma pristalo v zgodnjih popoldanskih urah. Slovenska vlada se je za evakuacijo odločila, čeprav so v agencijah Palma in Kompas še včeraj zagotovili, da je stanje v turističnih krajih mirno in varno.

Na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve so danes objavili, da budno spremljajo razmere v državi in so tudi v stalnem stiku s predstavniki turističnih agencij. Zapisali so, da dodatno zaostrovanje razmer v Egiptu pričakujejo tudi v prihodnjih dneh.

Državljanom Republike Slovenije zato svetujejo, da se čimprej varno vrnejo v domovino. "Državljanom, kot tudi organizatorjem skupinskih potovanj, bo ministrstvo pomagalo, da bo pot domov izvedena na varen način."

Evakuacijo ukazali tudi Združeni narodi

Evakuacijo svojega osebja so danes ukazali tudi Združeni narodi. V egiptovsko prestolnico so že napotili dve letali, ki bodo približno 350 članov osebja in njihovih družin prepeljala na Ciper. »Zaradi razmer v Egiptu bomo osebje začasno premestili,« so sporočili iz ZN.

Iz ameriškega zunanjega ministrstva so sporočili, da so do zdaj evakuirali približno 1900 ameriških državljanov. Na kairsko letališče pa so danes napotili še dodatni letali. Povedali so še, da lahko Egipt zaradi izrednih razmer zapustijo tudi tisti državljani, ki nimajo urejenih vseh potrebnih dokumentov.

Na letališču je danes okoli 5000 potnikov iz različnih držav, ki čakajo na prosti sedež domov. Razmere na tamkajšnjem letališču so se sicer včeraj malo umirile, vendar ni jasno ali bo nasilje, ki je izbruhnilo včeraj, povzročil nov eksodus iz Kaira.

Včeraj je iz Kaira odletelo okoli 90 letal, danes le še 40. Zaradi policijske ure, ki so jo v petek uvedle oblasti, je še vedno veliko letov družbe EgyptAir odpovedanih.