Jemenski predsednik obljubil parlamentarni politični sistem

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je danes najavil, da bo država po volitvah leta 2003 prešla na parlamentarni politični sistem. Referendum o predlogu bodo razpisali še letos.

Objavljeno
10. marec 2011 08.51
Posodobljeno
10. marec 2011 09.03
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Sana - Po včerajšnjih krvavih protestih v jemenski prestolnici, je dolgoletni predsednik Ali Abdulah Saleh danes na javni televiziji povedal, da bo s politično reformo izvršilno oblast v državi prevzel izvoljeni parlament. Hkrati je povedal, da bo pospešil proces decentralizacije politične moči v državi. »Spremembo ustave sem predlagal zato, da se izognem nadaljnjemu uporu,« je povedal samodržec. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP je pred tedni še obljubil, da na splošnih volitvah ne bo kandidiral za nov mandat in dodal, da bo do svoj režim branil »do zadnje kaplje krvi«.

Predsednik, ki je na oblasti že 32 let, je politično reformo najavil po več tednih protestov, med katerimi je življenje izgubilo 30 ljudi, več sto je bilo ranjenih. Do spopadov med protestniki in privrženci Saleha je prišlo kljub njegovi obljubi, da bo zaščitil vse svoje rojake, ne glede na to, koga podpirajo.

Na tisoče prodemokratičnih protestnikov pa medtem še vedno vztraja pred univerzo v Sani, kjer zahtevajo padec režima ter izboljšanje življenjskega standarda, piše BBC. Tudi opozicijsko politično gibanje je že sporočilo, da zavrača predsednikov predlog.