Kaj lahko glede krvavega obračunavanja v Libiji stori Varnostni svet?

Krvavo obračunavanje s protirežimskimi protestniki v Libiji v mednarodni skupnosti povzroča vse več skrbi. Zaradi krize v tej severnoafriški državi se je na izrednem posvetovalnem srečanju danes že sestal Varnostni svet Združenih narodov.

Objavljeno
22. februar 2011 21.02
Mo. Z., Ma. Ja., delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., delo.si
New York, Ženeva - Srečanje Varnostnega sveta Združenih narodov so zahtevali libijski diplomati, ki so pretrgali vezi z Moamerjem Gadafijem. Najpomembnejšemu organ ZN so predlagali, da uvede prepoved letenja nad Libijo, s čimer bi vojaškim letalom in helikopterjem libijske vojske prepreči zračne napade na protestnike.

Srečanje je sicer privedlo le do odločitve, da se bo Varnostni svet na uradnem sestanku za zaprtimi vrati sešel še enkrat, in sicer ob deveti uri po srednjeevropskem času, ko bodo tudi odločali o morebitnih ukrepih. Številne Zahodne države Varnostni svet ZN namreč pozivajo k »hitrim in odločnim« ukrepom in od njega zahtevajo, da obsodi nasilje nad protivladnimi protestniki v Libiji. »Raven nasilja libijskih varnostnih sil nad miroljubnimi protestniki je resnično presenetljiva,« pravi nemški ambasador pri ZN Peter Wittig. »Libijskemu režimu hočemo poslati jasno sporočilo, naj ustavi nasilje, spoštuje človekove pravice in zaščiti civiliste,« dodaja.

K uvedbi mednarodne preiskave dogajanja v Libiji je že pozvala visoka predstavnica ZN za človekove pravice Navy Pillay, ki je ob tem dejala, da bi napadi na civiliste lahko predstavljali zločin proti človečnosti. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun pa je na zasedanju varnostnega sveta polkovnika Gadafija pozval k prenehanju prelivanja krvi in poudaril, da imajo ljudje pravico do združevanja in izražanja lastnega mnenja.

Protivladne proteste je podprlo tudi 22 predstavnikov Arabske lige, ki so se danes zbrali v Kairu. Kot so sporočili kasneje, so Libijo izključili iz srečanj, dokler tamkajšnja oblast ne bo izpolnila zahtev protestnikov.

UNHCR libijske sosede poziva, naj sprejmejo begunce


Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je države v bližini Libije, vključno z evropskimi, pozval, naj svoje meje pustijo odprte in se pripravijo na val beguncev iz te severnoafriške države. »Obračamo se na vse države: prosimo, da na tej stopnji ne zavračate [beguncev]. To je priložnost, da pokažete svoj humanitarni duh in velikodušnost do ljudi, ki se spopadajo s hudimi travmami,« je sporočila predstavnica organizacije Melissa Fleming. Kot je povedala, večjega vala beguncev iz Libije še niso zabeležili, a izhajajo iz predpostavke, da ob izbruhu nasilja in kršenju človekovih pravic ljudje bežijo.

Cstro: ZDA bodo ukazale invazijo


Nekdanji kubanski voditelj Fidel Castro, dolgoletni zaveznik libijskega voditelja Moamerja Gadafija, meni, da bi nemiri v Libiji lahko služili kot izgovor za Natovo invazijo. Kot namreč trdi, bodo Združene države Amerike Natovim silam naročile, da posredujejo v Libiji in s tem zaščitijo ameriške naftne interese v tej državi. »Popolnoma jasno se zavedam, da ameriški vladi mir v Libiji ni v interesu,« je v članku, ki so ga objavili kubanski mediji, zapisal 84-letni Castro. Kot je dodal, Washington pred izdajo ukaza ne bo okleval.