Kazen za teptanje človekovih pravic

Generalna skupščina Združenih narodov je zamrznila članstvo Libije v 47-članskem svetu za človekove pravice. Za ta korak je glasovala večina držav članic, ki so Libijo tako kaznovale zaradi »grobega in sistematičnega teptanja človekovih pravic«.

Objavljeno
02. marec 2011 07.07
Posodobljeno
02. marec 2011 07.17
B. S., zunanja politika
B. S., zunanja politika
New York - Zamrznitev članstva ne prinaša nobenih konkretnih posledic za uradni Tripoli, saj je kazen v resnici simbolična.

Za kaznovanje Libije so v New Yorku glasovale tudi vse arabske države. Predstavnik Libanona, ki je govoril v imenu Arabske lige, je dejal, da je svet pravzaprav dolžan podpreti libijski narod, ki se hoče rešiti nasilja in diktature. Proti zamrznitvi članstva v svetu za človekove pravice sta bila že po tradiciji predstavnika Venezuele in Kube. Veleposlanik Venezuele je vse miroljubne države sveta pozval, naj preprečijo načrte za napad na Libijo, ki jih snujeta, kot je dejal, Pentagon in State Department. Cilj je namreč zelo jasen: zaseči ogromna naravna bogastva, ki pa pripadajo samo Libijcem in nikomur drugemu.

Z odločitvijo generalne skupščine je bil nadvse zadovoljen Fred Abrahams, predstavnik Human Rights Watcha. Po njegovem so Libijci siti Gadafijevega režima, nenehnega teptanja človekovih pravic in totalitarizma. Vstaja v Libiji je po njegovem nekaj posebnega, predvsem zaradi ostre reakcije režima, ki se je na legitimne proteste odzval z zapiranjem političnih nasprotnikov in streljanjem na demonstrante. Human Rights Watch ima, kot pravi, dolg seznam primerov grobega teptanja človekovih pravic za časa Gadafijeve vladavine. Libijski voditelj je osebno odgovoren za izginotja ljudi, za politične umore, trpinčenje in tudi za obračunavanja z nelojalnimi novinarji, dodaja Fred Abrahams.

Zunanji ministri Arabske lige so na zasedanju v Kairu nasprotovali morebitnemu vojaškemu posegu zoper Libijo, uradni Tripoli pa pozvali, naj sprejme »pogumno« odločitev in ustavi nasilje nad lastnim narodom. Iraški zunanji minister Hošijar Zebari, ki je predsedoval zasedanju, je dejal, da je kriza v Libiji arabski problem, zato so Arabci odločno proti vsakršnemu posegu od zunaj. Podobnega mnenja je bil tudi generalni sekretar Arabske lige Amr Musa, eden najresnejših kandidatov za novega predsednika Egipta, ki je v kandidaturo je že privolil. Libijce je pozval k ustavitvi nasilja in k dialogu. Vrhunsko zasedanje Arabske lige bi moralo biti sicer ta mesec v Bagdadu, vendar so ga zaradi političnega vrenja v arabskem svetu preložili na maj. Na fotografiji je množica libijskih beguncev na meji s Tunizijo.