Krvavo zatrli proteste v Jemnu

Število mrtvih po sobotnih protivladnih protestih v Jemnu se je povzpelo na sedem, potem ko sta za posledicami strelnih ran danes umrla še dva moška, je poročala arabska televizija Al Arabija. V Sani protesti potekajo tudi danes, agencije pa že poročajo o več ranjenih.

Objavljeno
13. marec 2011 12.10
Posodobljeno
13. marec 2011 12.14
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Sana - Moška sta podlegla strelnim ranam, ki sta jih dobila v soboto med zborovanjem v južnem pristaniškem mestu Aden, Al Arabijo povzema slovenska tiskovna agencija STA. Po navedbah očividcev v Adnu so ostrostrelci s streh streljali na demonstrante, ki so protestirali proti dolgoletnemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki je na oblasti že 32 let.

Med sobotnimi protivladnimi protesti v Jemnu je zaradi brutalnega posredovanja varnostnih sil umrlo pet ljudi - dva v prestolnici Sana, dva v Adnu in 12-letni deček v Mukali na jugovzhodu države. Varnostne sile so, da bi razgnale protestnike, uporabile solzivec, vodne topove in prave naboje.

Nasilje nad protestniki so ostro obsodili Združeni narodi in Evropska unija. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je obsodil »prekomerno uporabo sile« in jemenske oblasti pozval, naj se vzdržijo nasilja. Vlado in opozicijo je pozval k dialogu, ki bi pripomogel k rešitvi, s čimer bi se izognili poslabšanju razmer, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Martin Nesirky.

Tudi visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je obsodila najnovejše zatrtje protestov v Jemnu, v katerem je od začetka protivladnih demonstracij sredi februarja umrlo že okoli 40 ljudi, še piše STA.