Libijske sile prodirajo na ozemlje upornikov

Vojaške sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, drugega za drugim nizajo uspehe. Potem ko so v sredo osvojile mesto Zavija in v četrtek upornike potisnile iz pristaniškega mesta Ras Lanuf, so danes prodrle še globlje na ozemlje upornikov.

Objavljeno
11. marec 2011 15.31
Posodobljeno
11. marec 2011 15.44
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Tripoli - Libijski uporniki so pod vse večjim pritiskom - Gadfijevi privrženci namreč stopnjujejo ofenzivo. Kljub temu se uporniki ne nameravajo predati. V pristaniško mesto Ras Lanuf so tako poslali okrepitve. »Dobili nismo nikakršnih ukazov. V Ras Lanufu je nekaj Gadafijevih ljudi in upamo, da jim bomo lahko izrinili,« je dejal eden izmed njih Saleh Masud. »Ne vemo točno, kaj se dogaja v Ras Lanufu, toda slišimo, da še vedno potekajo spopadi,« pa je povedal Salem Abdulrahman. »Zato gremo tja. Borili se bomo in zmagali bomo.«

Tudi zdravniki, ki so v stiku s protirežimskimi borci, pravijo, da v mestu še vedno obstajajo zametki upora, čeprav pa ga večinoma nadzorujejo vladne sile. »Vojska je v popolni premoči. Streljajo z ladij in nadzorujejo nebo,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal zdravnik Salem Langi. »Zdravniškemu osebju ne dovolijo v Ras Lanuf, vojska je zaprla cesto,« je dodal. »Za bojno črto vidimo številne žrtve, toda zaradi spopadov ne moremo do njih,« pa je njegove besede potrdil zdravnik Avad el Hveiri, ki v zasilni kliniki oskrbuje ranjene borce obeh strani.

Uporniki, ki se pred Gadfijevimi privrženci umikajo na vzhod, mednarodno skupnost pozivajo k ukrepom. »Gadafijeve letalske sile uničujejo Libijce,« je sporočil vodja uporniškega nacionalnega sveta iz Bengazija Mustafa Abdel Džalil. »Za uveljavitev prepovedi preletov prosimo od prvega dne,« je dodal. »Poleg tega hočemo uveljavitev embarga na morju, nujno potrebujemo nekaj orožja, pa tudi humanitarno pomoč in zdravila, ki jih bomo poslali v oblegana mesta.«

Libijske vojaške sile z ofenzivo sicer izpolnjujejo »obljubo« Gadafijevega sina Seifa al Islama. Ta je v četrtek zvečer namreč sporočil, da je zmaga blizu in upornike posvaril: »Prihajamo«. Seifove besede je danes potrdil direktor ameriških obveščevalnih služb James Clapper, ki je namignil, da bodo zmago na koncu res slavile Gadafijeve sile.

Gadafijevo ofenzivo poganjajo prihodki od nafte, saj naftna industrija ni vključena v sankcije proti Libiji.