Libijske upornike izrinili iz še enega mesta

Vojaške sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, beležijo zmage proti pomanjkljivo opremljenim in slabo organiziranim upornikom. Ti so danes pobegnili iz mesta Brega, ki ga obstreljujejo Gadafijevi privrženci.

Objavljeno
13. marec 2011 13.41
Posodobljeno
13. marec 2011 13.49
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Tripoli - Gadafijeve sile napredujejo proti vzhodu. Že včeraj sta padla mesto Ukajla in vas Bišer, danes pa še 20 kilometrov oddaljeno mesto Brega. Tega so po poročanju libijske državne televizije Gadafijevi privrženci »očistili oboroženih tolp«.

Večinoma mladi borci se s tovornjaki umikajo proti mestu Ajdabija, ki je oddaljeno približno 80 kilometrov in velja za zadnjo utrdbo pred glavnima uporniškima mestoma Bengazi in Tobruk.

V prvem navalu proti zahodu države je upornikom uspelo osvojiti pristaniško mesto Ras Lanuf, vendar pa so v zadnjih dneh utrpeli vrsto porazov. Gadafijevi privrženci so jih potisnili nazaj proti vzhodu, kar predstavlja veliko težavo za opozicijo, ki je še pred tednom dni v rokah držala celoten vzhodni del države in je prodirala proti Tripoliju. Kljub porazom pa je v rokah upornikov še vedno več mest tudi na zahodu države, med drugim tudi tretje največje mesto Misrata, ki leži med prestolnico Tripoli in Gadafijevim rojstnim krajem Sirto.

Uporniki mednarodno skupnost sicer še vedno pozivajo po uveljavitvi prepovedi preletov nad Libijo. Kot pravijo, se ne morejo meriti z Gadafijevimi letali. Države Arabske lige so Varnostni svet Združenih narodov včeraj soglasno pozvale, naj nad Libijo uvede prepoved poletov. Zahodni diplomati so namreč vztrajali, da morajo prepoved najprej podpreti arabske in afriške države, preden bo o sankciji odločal še Varnostni svet. Združene države Amerike in številne druge države so do ukrepa sicer zadržane, saj se bojijo, da jih bo potegnil v še en vojaški konflikt v muslimanskem svetu.