Libijski »pekel« zapuščajo tisoči

Nemirno Libijo poskuša zapustiti na tisoče tujcev. Na mejnih prehodih, letališčih in v pristaniščih zato vlada pravi kaos, primanjkuje hrane in vode. Tuje vlade v upanju, da bi iz kaosa rešile svoje državljane, v državo pošiljajo letala in ladje.

Objavljeno
24. februar 2011 17.10
Mo. B., Ma. Ja., delo.si
Mo. B., Ma. Ja., delo.si
Tripoli - V Tunizijo in Egipt vsak dan pribeži več tisoč ljudi. Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je sporočila, da je Libijo od ponedeljka zapustilo že 30.000 Tunizijcev in Egipčanov, več sto jih še namerava oditi. Tiskovni predstavnik mednarodne organizacije Jeran Philippe Chauzy je povedal, da število beguncev iz dneva v dan raste. »Če se bodo razmere zaostrile, pričakujemo beg več deset tisoč ljudi,« je še dodal Chauzy.

Po podatkih Rdečega križa je le danes ponoči mejo s Tunizijo prečkalo več kot 5000 ljudi. »Med polnočjo in četrto uro zjutraj je v državo pribežalo okoli 5000 Tunizijcev, 171 Libijcev, 22 Alžircev in 28 Maročanov,« je povedal Monj Slim iz tamkajšnjega Rdečega križa. Dodal je še, da na prečkanje meje še vedno čaka kakih 830 Kitajcev, ki pa za prehod še nimajo urejene potrebne dokumentacije. »Tunizijci so odšli domov, Egipčani so prenočili v šolah in hostlih. Dopoldan smo jih odpeljali na letališče na Džerbi, kjer jih že čakata dve letali.«

Grška vlada je v Libijo napotila tri vojaška transportna letala, s katerimi bodo evakuirali svoje državljane. Dve letali bosta pristali na letališču v Tripoliju, eno pa v Sebi. Tiskovni predstavnik grškega zunanjega ministrstva Grigoris Delavekuras je povedal, da bodo evakuirali večino od 300 Grkov, ki živijo na omenjenih območjih. Grška vlada je preko Sredozemskega morja napotila tudi dva trajekta, s katerima so na varno odpeljali okoli 4000 državljanov Kitajske.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedla ena izmed njih, Jill Wang, prevajalka, ki dela za gradbeno podjetje, se v času nemirov niso zadrževali na ulicah. »Tisti, ki so šli, so povedali, da so jih oropali, nekateri so se vrnili s poškodbami. Res smo bili prestrašeni in bali smo se, kaj se bo zgodilo,« je dejala. Grški državljan Costas Koumentakos pa je dejal, da so jih rešili prijatelji iz Libije. »Bali smo se, saj bi nas lahko pobili in za to ne bi odgovarjali nikomur. Tam ni nobene policije, vlada anarhija.«

Pri evakuaciji tako svojih kot tujih državljanov pomaga tudi Turčija, ki je od ponedeljka iz Libije prepeljala okoli 7000 ljudi. V državi je sicer pred začetkom nemirov bivalo okoli 25.000 turških gradbenih delavcev, od začetka protestov pa je življenje izgubil vsaj en turški državljan. Tudi Evropska unija si še naprej prizadeva, da bi iz Libije rešila okoli 10.000 državljanov, ki so obtičali v tej nemirni severnoafriški državi. Njena prizadevanja je sicer nekoliko otežila odločitev italijanskega letalskega prevoznika Alitalia, ki je do nadaljnjega odpovedal redne lete v Tripoli, in nemške Lufthanse, ki je lete odpovedala do nedelje.

S še posebej velikimi logističnimi pri evakuaciji svojih državljanov pa se soočajo azijske države. V Libiji je namreč ujetih okoli 150.000 slabo plačanih delavcev iz »daljnega vzhoda«, med njimi 60.000 iz Bangladeša, 30.000 iz Filipinov in ravno toliko iz Kitajske. Tajska, ki ima v Libiji več kot 23.000 delavcev, si prizadeva, da bi jih prepeljala na Malto. Indija je v Libijo poslala potniško ladjo, Južna Koreja pa vojaško ladjo in letalo.

Z načrtom evakuacije svojih državljanov se ukvarja tudi filipinska vlada. V Libiji je namreč obtičalo okoli 30.000 delavcev, iz tamkajšnje organizacije za migrante pa so sporočili, da so izgubili stik s velikim številom državljanov, ki so poskušali Libijo zapustiti brez pomoči svoje vlade. »Vlada je resno zamočila. Delavcem so ves čas zatrjevali, da bodo organizirali evakuacijo, vendar niso sporočili na koga naj se obrnejo in ne kje je zbirni center,« je povedal odgovorni za delavce v tujini Gary Matinez. Dodal je še, da je včeraj govoril s skupino delavcev, ki so se obupani nad vlado sami podali na pot v Egipt. Stik z njimi so izgubili. Martinez je še povedal, da poskušajo znova stopiti v stik tudi z okoli sto delavci na jugovzhodu države, ki so jih nadzorniki pustili same. »Zadnjič, ko smo se slišali, so rekli, da jim je zmanjkalo hrane in da jim lokalne oblasti niso priskočile na pomoč. Povedali so tudi, da slišijo strele in da so razmere zelo nevarne. Želeli so, da jih rešimo.«

Tuji državljani, ki so Libijo le uspeli zapustiti, poročajo o anarhiji ter pomanjkanju hrane in vode. »Libija se spreminja v pekel,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala Helena Sheehan, ki je na londonsko letališče Gatwick uspela priti s prvim letalom za evakuacijo britanskih državljanov. »Takšnega letališča še nisem videla,« je dejala in dodala: »Vlada popoln kaos. Tisoče in tisoče ljudi si prizadeva priti iz države.« »Običajno je zelo zelo varno, toda tam so bili pravi blazneži,« pa je povedal Jan McKeogh.