Libijski uporniki le korak od oblikovanja združenih sil proti Gadafiju?

Boj za odstranitev Moamerja Gadafija z oblasti se nadaljuje. Libijski voditelj, ki je še včeraj zatrdil, da ga njegovo ljudstvo ljubi, je sinoči ukazal zračni napad na mesti Ajdabija in Al Zavija, ki so ju zavzeli njegovi nasprotniki. Razmere na meji s Tunizijo se približujejo kritični točki. V Bengaziju so medtem uporniki ustanovili vojaški svet.

Objavljeno
01. marec 2011 07.41
Posodobljeno
01. marec 2011 07.41
Mo. B., Mo. Z., delo.si
Mo. B., Mo. Z., delo.si
Tripoli - Libijski uporniki so po poročanju agencije AFP v Bengaziju ustanovili vojaški svet, ki bi bil lahko korak do oblikovanja združenih sil proti voditelju Moamerju Gadafiju. Svet, v katerem so vojaški častniki, ki so prestopili na stran upornikov, bo stopil v stik z istomislečimi skupinami v drugih osvobojenih mestih. Salva Bugaigi, član koalicije, ki je v Bengaziju ustanovila civilni svet, je sporočil, da sestava vojaškega sveta še ni dokončna, vendar v njem ni generala Abdela Fataha Junisa, nekdanjega notranjega ministra, ki se je pridružil protirežimskim protestnikom.

Razmere na meji s Tunizijo se medtem približujejo kritični točki

Ameriška tiskovna agencija AP poroča, da se je obstreljevanje mesta Al Zavija, ki je od prestolnice oddaljeno kakih 50 kilometrov, začelo včeraj popoldne in se okrepilo po sončnem zahodu. »Uspelo nam je odbiti napad. Enega od tankov smo poškodovali z granato. Po tem so plačanci pobegnili,« je povedal prebivalec mesta Al Zavija. Dejal je tudi, da je Gadafi včeraj poklical vplivnega vodja plemena Mohameda al Maktufa in ga opozoril, da bodo upornike napadli z vojaškimi letali, če do danes zjutraj ne zapustijo mesta, je poročala Al Džazira. Tamkajšnji protestniki so še povedali, da so jim predstavniki režima v zameno za nadzor nad mestom ponudili tudi visoko odkupnino.

Za zdaj kaže, da je bila njihova obramba učinkovita, saj se Gadafijeve oborožene sile še niso vrnile. »Al Zavije ne bomo prepustili za nobeno ceno. Vemo, kakšna je strateška prednost mesta. Borili se bodo zanj, a mi ga ne damo. Porazili smo jih zato, ker smo duhovno močni,« je povedal tamkajšni prebivalec. Po podatkih francoska tiskovne agencije AFP sinočni šesturni napad ni terjal življenj, medtem ko je eden od protivladni protestnikov dejal, da so ubili osem Gadafijevih podpornikov. Dopisnik BBC iz Tripolija Jeremy Bowen medtem piše, da razmere v prestolnici sicer »niso povsem normalne, a je dokaj mirno«.

Duša in kri za polkovnika

V Gasr bin Gaširju v Tripoliju, ki je povsem obkrožen s tanki, je kakih 100 podpornikov režima prepevalo Gadafijevske slogane in v rokah držalo polkovnikove fotografije. »Dušo in kri smo pripravljeni žrtvovati za našega voditelja,« so po pisanju dopisnika BBC Paula Danaharja vzklikali podporniki.

»Prepevanje se je odvijalo prav v času, ko smo prispeli na medijsko zbirališče, ki ga je organizirala vlada. Od tam se je na pot do Bengazija odpravil medicinski kombi. Povedali so nam, da je v Bengazi namenjenih še 18 konvojev s hrano, odejami in medicinskimi pripomočki. Oblasti pravijo, češ da takšne zaloge v mesto pošljejo vsak dan,«iz Tripolija poroča Danahar.

»Osamo, ki je zobozdravnik, sem vprašal, kaj meni o upornikih iz Bengazija. Dejal mi je, da so ljudje, ki netijo probleme, vohuni in da pravi prebivalci Bengazija svoje države ne bi pripeljali do takšnega nereda.«

Val beguncev iz države se še ni ustavil

Od začetka libijskih nemirov je po podatkih Združenih narodov življenje izgubilo vsaj 1000 ljudi, več kot 140.000 jih je zbežalo preko meje z Egiptom in Tunizijo. ZN opozarjajo, da se val beguncev iz države še ni ustavil, zato se bojijo velike humanitarne krize. Francija je danes sporočila, da bo v Bengazi, ki je središče upora proti sedanjemu režimu, napotila dve letali s humanitarno pomočjo.

Agencija ZN za begunce je danes opozorila, da se razmere na meji s Tunizijo približujejo kritični točki. Le danes je okoli 10.000 in 15.000 poskušalo pribežati v sosednjo Tunizijo. »Naše osebje na tunizijski meji je sporočilo, da so razmere na meji kritične.«

Vsako uro mejo s Tunizijo prečka okoli 2000 ljudi, ki nato nimajo več kam iti. Večina pribežnikov prihaja iz Egipta, nekaj manj iz Kitajske in Bangladeša. BBC poroča, da so Egipčani jezni na svojo vlado, češ da je na njih pozabila. Pomanjkanje hrane in nizke temperature ogrožajo njihovo življenje. Prostora v začasnih evakuacijskih centrih je vse manj, humanitarne organizacije pa na vse pretega poskušajo najti prevoz za več tisoč ljudi.

Razmere so kritične tudi znotraj meja države. Združeni narodi namreč opozarjajo, da so razmere zaradi nasilje prenevarne, da bi lahko tja napotili mednarodne humanitarne delavce in potrebno pomoč, v obliki hrane in zdravil. »Najbolj nas skrbi Tripoli in druga mesta na zahodu države, saj so tam razmere izredno nevarne,« je za Al Džaziro povedala humanitarna delavka ZN Valerie Amos. »Prejeli smo informacije, da so le v Tripoliju ubili med 600 in 2000 ljudi. Natančnega števila nimamo, saj si ne moremo privoščiti, da bi tja poslali strokovnjake. Smo pa prejeli nekaj fotografij grozodejstev, ki se dogajajo v mestu.«

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je medtem države pozval, naj pomagajo pri evakuaciji več deset tisoč ljudi, ki so se Libije zatekli v sosednjo Tunizijo.

Intervju z Gadafijem: