Mednarodni pritisk na Gadafija se stopnjuje

Združene države Amerike so v skladu s sprejetim paketom sankcij proti Libiji včeraj zamrznile okoli 30 milijard dolarjev libijskega premoženja. Zahodne države bodo tudi danes iskale načine, kako povečati pritisk na dolgoletnega voditelja in preprečiti nadaljnje prelivanje krvi.

Objavljeno
01. marec 2011 14.59
Posodobljeno
01. marec 2011 14.59
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Pritisk svetovne skupnosti na Gadafijev režim se stopnjuje. ZDA in Evropska unija bosta razpravljali tudi o morebitni uporabi Natovih zračnih sil, s katerimi bi Gadafiju preprečili zračne napade na libijsko ljudstvo.

Visoki predstavniki ameriške vlade so danes prisegli, da bodo na Gadafija »pritisnili« tako gospodarsko kot vojaško. »Sankcije vključujejo embargo na uvoz orožja. Iščemo vse načine, kako bi Gadafiju preprečili, da se oboroži in finančno opomore. Zmanjšali bomo njegove zmožnosti za napad na Libijce,« je povedala ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice. Povedala je tudi, da so navezali stik z vodji opozicijskih gibanj. »Ne sodelujemo z dotično osebo ali skupino. Na splošno sodelujemo s protestniki in nikogar ne prejudiciramo kot bodočega voditelja,« je še dejala.

ZDA: Gadafiju se očitno blede

Kljub črni statistiki pa je Gadafi včeraj povedal: »Ljubijo me. Moje ljudstvo me podpira. Vsi me ljubijo. Branili bi me tudi s svojim življenjem.« Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Susan Rice je v odzivu na njegove besede dejala, da je to dokaz, da se libijskemu voditelju »blede«. »To dokazuje, da ni več zmožen voditi države in da je popolnoma izgubil stik z realnostjo,« je še povedala.

Britanski premier David Cameron in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta skupaj pozvala k ponovnemu izrednemu srečanju voditeljev zahodnih držav, »na katerem bi določili nadaljnje ukrepe EU proti Libiji.«

Ameriška vojska je medtem sporočila, da je svoje vojaške ladje že napotila na Sredozemsko morje. Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je sicer zanikala, da je vojaško posredovanje neizbežno, je pa poudarila, da mora Gadafi takoj odstopiti.

Chavez poziva k dialogu

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je pozval k dialogu, s katerim bi našli mirno rešitev vstaje proti polkovniku Gadafiju. Chavez je menda idejo že predstavil nekaterim južnoameriškim voditeljem kot tudi evropskim. »Upam, da bomo lahko ustanovili neke vrste odbor, ki bi se odravil v Libijo, se pogovoril z vlado in opozicijo.«  Treba je najti mirno rešitev, je še dejal.