Množice slavijo Mubarakov odhod - spet

Na osrednjem kairskem trgu Tahrir, prizorišču dobra dva tedna trajajočih protestov proti režimu Hosnija Mubaraka, visoko vihrajo egiptovske zastave. Množice slavijo odhod osovraženega predsednika, hkrati pa novo vojaško vlado opominjajo, da izpolni dane obljube.

Objavljeno
18. februar 2011 12.46
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Kairo - Vzdušje na kairskem Trgu osvobodite je praznično: zastave so dvignjene visoko v zrak, razlega se glasba godbe na pihala, ulični prodajalci pa ponujajo vuvuzele. »Imamo zabavo. Vsi smo zelo veseli. Mubarak je odšel. Mislim, da bomo sem prišli vsak teden, vsak petek,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 50-letni Nasir Mohamed. »Prišli smo, ker smo smo razburjeni zaradi Egipta in revolucije,« pa je dejal 48-letni Ašraf Abdel Azim, ki je na trg prišel skupaj z ženo Nadvo in devetletnim sinom. »Hočemo svobodo in spremembe, zato smo veseli, da prihajajo.«

Koalicija revolucionarne mladine, združenje prodemokratičnih gibanj, ki so preko socialnih omrežij sprožila proteste, je k današnjemu shodu pozvala z namenom, da bi se »spomnili mučenikov, dostojanstva in pravice«. Po podatkih egiptovskega zdravstvenega ministrstva je v nemirih, ki so izbruhnili med sprva miroljubnimi protesti, namreč umrlo najmanj 365 ljudi, 5500 je bilo ranjenih.

Zbrani na današnjem shodu poleg tega zahtevajo tudi izpustitev zapornikov. Med protesti je namreč izginilo več sto protestnikov, za kar humanitarne organizacije krivijo vojsko, ki jo obtožujejo tudi mučenja. »Če tistih, ki so jih pridržali med protesti, in starejših političnih zapornikov ne bodo izpustili, bo to zelo slabo znamenje,« je povedal eden izmed organizatorjev protesta Mohamed Waked. »Pokazalo bo, da vojska glede političnih reform ne misli resno,« je dodal.

Aktivisti, ki pozivajo k odstranitvi celotnega Mubarakovega režima, so včeraj sicer pozdravili aretacijo nekdanjega notranjega ministra Habiba al Adlija, čigar varnostne sile so v času Mubarakovega predsedovanja pogosto izrabljale svoja pooblastila. Poleg njega je tožilstvo izdalo nalog za petnajstdnevno pridržanje nekdanjega ministra za turizem Zuheira Garana, ministra za nastanitev Ahmeda al Magrabija in poslovneža Ahmada Ezza. Slednji je sicer član nekdaj vladajoče Nacionalne demokratske stranke, bil pa je tudi mentor Mubarakovega sina Gamala, ki je dolgo veljal za naslednika režima.

Kljub veselemu razpoloženju pa se razmere v Egiptu še vedno niso povsem umirile. Na ulicah namreč še vedno vztrajajo delavci iz različnih panog, ki zahtevajo višje plače, širi pa se tudi strah, da nova vojaška vlada ne bo izpolnila danih obljub. Revolucija je poleg tega močno škodovala egiptovskemu gospodarstvu, saj so bile borza in banke zaprte več dni, zabeležili pa so tudi velik upad turistov. Turistične agencije si zato prizadevajo kar najhitreje obrniti trend. Na trgu Tahrir so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP tako številne oglaševalske agencije, ki skušajo posneti fotografije, s katerimi bi oglaševale egiptovsko turistično industrijo. Med protestniki je sicer tudi skupina aktivistov, ki na majicah nosijo slogan »Podprite svobodo. Obiščite Egipt«.