Mubarak napoveduje postopni prenos oblasti, protestniki vztrajajo

V središču egiptovske prestolnice se je tudi danes zbralo na stotisoče protestnikov, ki na osrednjem trgu Tahrir že dva tedna zahtevajo odstop dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka.

Objavljeno
08. februar 2011 11.47
Z. R.
Z. R.
Kairo - Kljub odločenosti protestnikov, da bodo vztrajali do padca režima, se zdi, da je vladi v zadnjih dneh z obljubami ustavnih sprememb vendarle uspelo vnesti razdor v njihove vrste in tako nekoliko okrepiti svoj položaj.

Nedavno imenovani egiptovski podpredsednik Omar Sulejman je sporočil, da sta bili na osnovi Mubarakovega ukaza ustanovljeni posebni komisiji, ki naj bi poskrbeli za postopen prenos oblasti. Ena od njiju bo bedela nad ustavnimi in zakonskimi spremembami, druga pa bo odgovorna za uveljavljanje odločitev, sprejetih na pogovorih s strankami, ki sodelujejo v nacionalnem dialogu. Že v nekaj dneh bo predvidoma začela delati še tretja komisija, ki bo preiskala nasilje med protivladnimi protestniki in privrženci predsednika Mubaraka, ki je na kairskih ulicah izbruhnilo sredi prejšnjega tedna, pa tudi preganjanje aktivistov človekoljubnih organizacij in novinarjev. Podpredsednik Sulejman, ki je sporočil, da protivladnih protestnikov ne bodo kazensko preganjali, se je sicer že v nedeljo sestal z nekaterimi opozicijskimi skupinami, s katerimi so razpravljali o reformah. Največja egiptovska opozicijska skupina Muslimanski bratje, ki je kljub uradni prepovedi delovanja sodelovala na pogovorih, je v torek reforme, ki jih je predlagal vladna stran, označila za »nezadostne«. Vlada namreč zavrača ključno zahtevo protestnikov po takojšnjem odstopu predsednika Mubaraka, ki namerava vztrajati na položaju do septembrskih predsedniških volitev, češ da bi v nasprotnem primeru v državi lahko zavladal kaos.

Številni protivladni protestniki so zato skeptični glede pogovorov med vlado in opozicijo. »Dialog režimu podaljšuje življenje. Nikakršnega dialoga do Mubarakovega odhoda,« je bilo sporočilo enega od transparentov, ki so jih danes vihteli protestniki na kairskem Trgu osvoboditve.