Mubarak odstopil, množice proslavljajo

Podpredsednik Omar Sulejman je po 18 dnevih protestov oznanil odhod predsednika države Hosnija Mubaraka. Kairske ulice, na katerih je bilo več tisoč protestnikov, je razneslo od sreče. Sulejman je še sporočil, da bo državo do volitev vodil vojaški varnostni svet.

Objavljeno
11. februar 2011 21.22
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Kairo - Potem ko je Hosni Mubarak v četrtkovem televizijskem nagovoru egiptovskemu ljudstvu, ki je pričakovalo njegov odstop, izrazil željo, da bi državo vodil do septembrskih predsedniških volitev, je milijon ljudi na Trgu osvoboditve zajela mešanica žalosti in besa. Le redkokdo je odšel domov. Odločnost za obračun z režimom je bila večja kot kdaj prej. Osemnajst ur pozneje je bil zgodovinski boj egiptovskega ljudstva proti diktaturi nagrajen - Hosni Mubarak je skupaj z družino odletel v letovišče Šarm el Šejk, njegov prvi operativec Omar Sulejman pa je razglasil njegov odstop. Pri tem je dodal, da bo državo skozi prehodno obdobje vodil vojaški varnostni svet.

Še pred petnajstimi dnevi, ko se je režim na protestnike spravil z vsemi sredstvi in ubil tristo ljudi, se je zdelo, da je revolucija nemogoča. Da jo bo represivni režim, ki v treh desetletjih ni dovolil niti enega večjega javnega zborovanja, zatrl v kali. A že tedaj je bilo prepozno. Mladi, ki so sprožili ljudsko vstajo, so bili odločni, da za svobodo plačajo tudi z življenjem, kar mnogi dejansko tudi so. Njihova volja je bila močnejša od despotskega režima Mubaraka, čigar vladavina se je v resnici končala v trenutku, ko so na ulice namesto policistov prišli vojaki. Ti so v protirežimskih protestih odigrali ključno vlogo in že pred dnevi dejansko prevzeli oblast v državi, kar je dosedanji podpredsednik Omar Sulejman včeraj tudi potrdil.

Trenutek po objavi Mubarakovega odhoda se je v Egiptu začelo veliko ljudsko slavje. »Egipt je svoboden! Egipt je svoboden!« je v en glas vzklikalo več sto tisoč ljudi. Ulice egiptovske prestolnice je zalil karneval svobode in olajšanja. Ljudje so bili prepričani so bili, da bo jutrišnje jutro prvo svobodno jutro v njihovem življenju. Nihče se ni ukvarjal z velikimi geostrateškimi vprašanji. Še naprej so prepevali, da sta »ljudstvo in vojska eno«. Ko se bo slavje poleglo, se bo začela druga bitka vojne za svobodo. Bitka proti tistim, ki so ljudsko vstajo izkoristili za utrditev svojih interesov, kot je nocoj povedal Vael Gonim, direktor marketinga za Bližjni vzhod in severno Afriko v podjetju Google, ki je po izpustitvi iz zapora postal prvi obraz egiptovske revolucije. »Za to revolucijo se moramo zahvaliti Facebooku in mladim Egipčanom,« je dejal mladenič, ki je s spletnimi pozivi napolnil Trg osvoboditve in sprožil revolucijo.