MZZ: Slovenski turisti ob Rdečem morju niso ogroženi

Po podatkih iz slovenskega zunanjega ministrstva (MZZ) je v Egiptu še vedno 150 slovenskih turistov, ki pa so v letoviščih ob Rdečem morju in varnostno niso ogroženi.

Objavljeno
02. februar 2011 18.05
Mojca Boštele, delo.si; T. S., notranja politika
Mojca Boštele, delo.si; T. S., notranja politika
Ljubljana, Kairo - V Egiptu bodo slovenski turisti ostali do sobote, če se razmere ne bodo še zaostrile in če se države EU ne bodo odločili za evakuacijo državljanov. Osebje iz obeh turističnih agencij - Kompasa in Palme - je v rednih stikih z ministrstvom. Iz Kaira so odpotovali vsi slovenski državljani, ki so to želeli, je pa na letališču za vsak primer še vedno uslužbenec slovenskega veleposlaništva. V drugih krajih Egipta je še nekaj deset slovenskih državljanov, ki pa slovenskega veleposlaništva še niso zaprosili za pomoč, so nam povedali na MZZ.

Iz turistične agencije Kompas so potrdili, da je stanje v Hurgadi in Šarm el Šejku povsem neprimerljivo z razmerami v Kairu. Vojske na turističnih točkah ni opaziti. »Trgovine so normalno založene, hoteli normalno obratujejo. Nekoliko manj je turistov. Prihodi turističnih skupin so sicer redni, vendar so skupine manjše,« je povedal Mišo Mrvaljevič iz Kompasa. Dejal je tudi, da nič ne kaže nato, da bi se do sobote karkoli spremenilo.

Tudi v agenciji Palma pravijo, da so turistična letovišča mirna. »Res pa je, da so manj živahna, kot bi bilo to glede na letni čas primerno,« je povedala Lena Petek. Dejala je, da je v Šarmu el Šejku prisotna le turistična policija. Razmere ne tamkajšnjih letališčih so normalne. Tako kot v Kompasu se tudi njihovi turisti vračajo ob načrtovanem času. »Nihče ni odšel niti izrazil želje po predčasnem odhodu. Naši vodniki in predstavniki so v rednih kontaktih in druženjih z vsemi našimi potniki, tako da bi nemudoma dobili sprotne informacije, če bi se takšna težnja pojavila,« pojasnjuje Lena Petek.

V turističnih krajih ob Rdečem morju je sicer 80 turistov iz agencije Kompas in okoli 70 iz agencije Palma. »Verjetno zveni neobičajno, vendar se večina zelo čudi zaskrbljenim klicem in mobilnim sporočilom iz Slovenije,« je še izjavil Mrvaljevič. Iz agencije so še sporočili, da so redne odhode v Egipt za naslednji dve soboti odpovedali. Doma ostajajo tudi stranke agencije Palma.