MZZ za reševanje libijske humanitarne krize 50.000 evrov

Zunanje ministrstvo je v današnji izjavi pozvalo libijskega voditelja Moamerja Gadafija k odstopu in ustavitvi nasilja. Medtem se spopadi med podporniki režima in protivladnimi aktivisti nadaljujejo.

Objavljeno
05. marec 2011 07.28
Posodobljeno
05. marec 2011 07.39
Mo. B.,delo.si
Mo. B.,delo.si
Tripoli, Ljubljana - Sporočilo je tudi, da bo Slovenija v podporo aktivnostim Urada visokega komisarja Združenih narodov za begunce za reševanje humanitarne krize v Libiji in sosednjih državah namenila 50.000 evrov. Zunanje ministrstvo je v izjavi izrazilo veliko zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov v Libiji, "ki dobivajo značilnosti vse večje varnostne in humanitarne krize". Libijskega voditelja Gadafija je pozvalo k odstopu in takojšnji ustavitvi vseh vojaških akcij in hudih kršitev človekovih pravic proti upornikom in demonstrantom, v katerih naj bi po ocenah mednarodnih človekoljubnih organizacij umrlo že 6000 ljudi, 160.000 pa je bilo zaradi kritičnih razmer prisiljeno državo zapustiti.

Ministrstvo je ob tem pozdravilo sprejem resolucije Generalne skupščine ZN o izključitvi Libije iz Sveta za človekove pravice, ki je prvi primer izključitve države iz članstva tega globalnega telesa za človekove pravice v primeru grobih in množičnih kršitev pravic.

Za Gadafijev režim sankcije ZN neupravičene


Režim libijskega voditelja Moamerja Gadafija je v petek zahteval, da Varnostni svet ZN začasno odpravi sankcije, ki jih je uvedel zaradi nasilja režima nad protestniki. Libijski zunanji minister Musa Kusa je v pismu Varnostnemu svetu zapisal, da so proti opozicijskim protestnikom uporabili le "trohico" enot in še to proti tistim, ki so "uničevali in izvajali teroristična dejanja". Ukrepi, ki so jih sprejeli, so v skladu z nalogo države, da ohranja varnost, zato je bila vlada ob sprejemu sankcij osupla, je zapisal Kusa v pismu, ki pomeni prvi uradni odziv Tripolija na sankcije, ki jih je VS ZN soglasno uvedel pred tednom dni.

Tripoli poziva VS ZN, naj prepoved potovanj in zamrznitev premoženja Gadafija, njegove družine ter bližnjih sodelavcev začasno odpravi, "dokler se ne bo ugotovila resnica", poroča slovenska tiskovna agencija STA.

Kusa je Varnostni svet še pozval, naj se zoperstavi državam, ki grozijo Libiji z uporabo sile, čeprav se to še ni zgodilo, le nekaj držav je naklonjenih morebitni uvedbi prepovedi preletov nad Libijo. Po oceni Tripolija morebitno posredovanje ne bi bilo v skladu z ustanovno listino ZN in mednarodnim pravom, pomenilo pa bi "grožnjo varnosti in miru v regiji in celem svetu".

Zagotovil je, da so oblasti ukazale "največjo zadržanost" in polno spoštovanje človekovih pravic ter da morajo pošiljke zdravil in hrane doseči vse dele države. Koordinatorka ZN za nujno pomoč je sicer pred tem že opozorila, da je po nepotrjenih podatkih človekoljubna pomoč blokirana v Tripoliju, ki je v rokah Gadafiju zvestih sil.

Spopadi se nadaljujejo


Sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, na vzhodu Libije danes nadaljujejo napade na mesta, kjer so po začetku upora 15. februarja prevzeli nadzor uporniki. O silovitih spopadih poročajo iz Zavije, 40 kilometrov vzhodno od Tripolija, kjer naj bi po poročanju Al Džazire Gadafijeve sile predrle obrambo upornikov. Gadafijeve sile so sicer že v petek poročale, da so zavzele Zavijo, kjer je pomembna naftna rafinerija, uporniki pa so to zanikali. Davi naj bi vladne sile ob silovitem topniškem obstreljevanju uspele priti v to mesto z 200.000 prebivalci, uporniki pa naj bi se utrdili v notranjosti mesta. Zavzetje mesta bi bilo sicer pomembna zmaga za Gadafijeve sile v okviru prizadevanj za obrambo Tripolija.

V petkovih spopadih za Zavijo je bilo po bolnišničnih podatkih ubitih najmanj 17 ljudi, 150 pa ranjenih, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nejasne razmere so tudi v strateškem naftnem pristanišču Ras Lanuf, ki je kakih sto kilometrov oddaljen od Sirte, rojstnega mesta Gadafija. Po francoski tiskovni agenciji AFP je sicer danes tudi ameriška tiskovna agencija AP potrdila, da naj bi mesto uporniki v petek zavzeli, a so vladne sile to zanikale že v petek. V petkovih spopadih je bilo po današnjih bolnišničnih podatkih do deset mrtvih, ranjenih pa več kot 20 ljudi.

Blizu Bengazija, glavnega oporišča upornikov in drugem največjem mestu v državi, je bilo v dveh petkovih eksplozijah v vojaškem skladišču orožja po zadnjih podatkih ubitih najmanj 27 ljudi, 20 pa ranjenih. Vzrok eksplozij še ni znan, priče pa naj bi zavrnile možnost letalskega obstreljevanja, poroča STA.

Po poročanju AFP naj bi se danes na skrivnem kraju prvič na uradnem sestanku sestal nacionalni svet upornikov, ki ga vodi bivši pravosodni minister Mustafa Abdel Džalil. Uporniki naj bi namreč oblikovali lokalne svete v mestih, ki jih nadzirajo na vzhodu države, načrtujejo pa, da bi njihova prehodna vlada vodila državo do volitev, čeprav Gadafi še vedno nadzira prestolnico in zahod države.