Na trgu Tahrir znova izbruhnili spopadi

V Egiptu so danes kar dvakrat izbruhnili nemiri. Najprej so se spopadli muslimani in kopti, pri čemer je življenje izgubilo deset ljudi, nato pa so se na trgu Tahrir vneli boji med prodemokratičnimi aktivisti in podporniki odstavljenega predsednika Hosnija Mubaraka.

Objavljeno
09. marec 2011 17.19
Posodobljeno
09. marec 2011 17.26
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Kairo - Napadalci, oboroženi z noži in mačetami, so se usuli na stotine prodemokeratičnih aktivistov, ki še vedno vztrajajo na osrednjem kairskem trgu Tahrir. Protestniki so se branili s kamenjem, in palicami. »Pred nekaj urami so nas napadli Mubaraku naklonjeni banditi, ki so se poskušali prebiti na Tahrir, toda uspeli smo jih odbiti. Bojimo se, da se bodo vrnili,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal mladi Muez Mohamed. Na prizorišču spopadov sicer ni bilo vojaških sil - na severnem koncu trga sta stala le dva tanka, ki sta varovala muzej.

Trg Tahrir je simbolično središče vstaje proti dolgoletnemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku. Na njem še vedno vztraja več sto podpornikov demokratičnih sprememb, ki na ta način ohranjajo pritisk na novo vojaško vlado. Od nje zahtevajo, da izpelje vse obljubljene reforme in se popolnoma loči od prejšnjega režima.