Nadaljuje se bitka za libijska mesta

Gadafijeva vojska se približuje centru uporniškega gibanja, mestu Bengazi. Medtem so najrazvitejše države iz skupine G8 opustile poziv o prepovedi letov.

Objavljeno
15. marec 2011 10.05
Posodobljeno
15. marec 2011 10.44
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Tripoli - Vojska libijskega voditelja Moamerja Gadafija še naprej krepi napade na področja na vzhodu države, ki so pod nadzorom upornikov. Po pisanju katarske Al Džazire se še naprej odvija boj za strateško pomembno mesto Brega, za katero obe strani trdita, da je v njunih rokah. Spopadi se nadaljujejo tudi v Adždabiji, zadnjem uporniškem oporišču pred bazo protivladnega gibanja v Bengaziju. Po pisanju BBC pa iz ust upornikov medtem prihajajo informacije, da so pripadniki vladnih sil razdeljeni. Vsi niso pripravljeni streljati na civiliste.

V Tripoliju posebni odposlanec ZN

Medtem se v libijski prestolnici Tripoli mudi posebni odposlanec Združenih narodov Abdul Ila Katib. Nekdanji jordanski zunanji minister se je že sestal z libijskim zunanjim ministrom Muso Kusom. Pozval ga je k zaustavitvi nasilja in libijsko oblast vnovič prosil, naj humanitarnim organizacijam omogoči vstop v državo.

Leti še naprej dovoljeni

Francija je zunanje ministre najrazvitejših držav iz skupine G8 na današnjem srečanju v Parizu pozvala, naj vendarle čim prej sprejmejo dogovor o ukrepih glede Libije. BBC ob tem poroča, da mnenja glede vojaškega posredovanja še naprej ostajajo deljena. So pa voditelji Združene narode pozvali k sprejetju ukrepov, s katerimi bi povečali pritisk na libijskega voditelja, da ta odstopi. Kot je sporočila francoski zunanji minister Alain Juppe, so opustili poziv k vzpostavitvi območja prepovedi letov nad nemirno državo.

Francija se sicer zavzema za prepoved letov nad Libijo, s čimer bi prizemljili libijska letala in s tem zaščitili civilno prebivalstvo pred bombardiranji. ZDA, Rusija in preostale države EU so imele do tega predloga pomisleke, ker da ni jasno, ali bi bila prepoved sploh učinkovita.