Nasilje v Jemnu vztrajno nadomešča diplomacijo

Konec tedna se je število umrlih v spopadih med protestniki in jemenskimi varnostnimi silami na različnih krajih po državi povečalo za sedem. Spreminjanje taktik oblasti pri zoperstavljanju jemenski ulici vzbuja nove primerjave z ostalimi kriznimi žarišči arabskega sveta.

Objavljeno
14. marec 2011 15.20
Posodobljeno
14. marec 2011 15.41
Ju. K., delo.si
Ju. K., delo.si
Sana - Nasilje vztrajno nadomešča diplomacijo, padec režima je za desettisoče ljudi, ki se vsak dan zgrnejo na ulice večjih mest, le še vprašanje časa.

Predsednikova močna želja po obstanku vse bolj kaže svojo uničevalno podobo. Pogajalska prizadevanja in politična trenja spremlja naraščanje prisotnosti vojaških sil na najbolj ogroženih mestih po državi. Po nedeljskih protestih v Sani, ko je življenje izgubila ena oseba, na desetine pa je bilo ranjenih, je danes prišlo do novih napetosti med protestniki in pripadniki varnostnih enot. Vojska je v središču Sane nameravala obkoliti območje, kjer okoli 20.000 protivladnih demonstrantov s svojimi zahtevami po odstopu Alija Abdulaha Saleha vztraja že več tednov.

Prizori, ki so jim bili priča v nedeljo, ko so se mednje vmešali policisti in vladni nasilneži in jih kmalu zatem začeli napadati, so jih pripravili na najhujše. Očividci, ujeti v dogajanju v središču mesta in sosednjih ulicah, so po začasni umiritvi strasti opisovali prizore pretepanja in izrekanja groženj s strani privržencev oblasti; nekaj udeležencev nedeljskih protestov še vedno ostaja pogrešanih.

Orožje izbire - mirni protest

Nedaleč stran od poskusov nasilnega zatrtja so študenti v kampusu tamkajšnje univerze nadaljevali z mirnimi demonstracijami. Njihova občasna soočenja s podporniki režima dlje od metanja kamenja za razliko od prve polovice minulega tedna niso šla: poskusov oblasti, da iz njih izsilijo nasilen odgovor, ki bi upravičeval vojaško posredovanje, se, kakor pravijo, zavedajo. Njihovo orožje izbire ostajajo mirni protesti.

O hujših bojih danes poročajo s severa države, kjer da so življenje izgubili trije vojaki. V spopadih, ki so se vneli med protestniki in vladnimi silami v mestu Džaf in provinci Marib, je bilo ranjenih najmanj 40 ljudi. Zahodni deli prestolnice so bili zaradi protesta sindikata delavcev večji del dneva povsem paralizirani.

Množice, ki so protestirale v luči nasilja - v soboto in nedeljo je zahtevalo vsaj sedem življenj -, danes nadaljujejo s pozivi k Salehovem sestopu z oblasti. Voditeljeva dosedanja prizadevanja po sklenitvi premirja z opozicijo in protestniki so skalila slabe izkušnje nasprotne strani. Leta dogovorov, sklenjenih v ozadju, med režimom in opozicijo, so po besedah Abdulganija al Irianija, političnega analitika iz Sane, kriva za zdajšnje razmere, ko je zaupanje v pomanjkanju in ko so protestniki tako rekoč prepuščeni sami sebi.

Razkol med logičnimi zaupniki je medtem v teku tudi na vladni strani. Nesoglasja med člani plemena Sahan, ki si delijo najvišje politične in vojaške položaje v državi, in potomci preminulega političnega voditelja šeika Abdulaha al Ahmarja, kažejo obrise nastajajočega medplemenskega konflikta. Medtem se vrstijo tudi prestopi iz Salehove vladajoče stranke. Po poročanju AP in Reutersa je vrste Kongresne stranke v zadnjih dneh zapustilo na desetine nekdanjih privržencev režima.