Novinarko CBS med proslavljanjem odstopa Mubaraka napadli

Množica protestnikov je med poročanjem napadla znano novinarko ameriške medijske hiše CBS News Laro Logan. Ob najavi Omarja Sulejmana, da je Mubarak odstopil, so jo namreč za pol ure ločili od preostale snemalne ekipe.

Objavljeno
16. februar 2011 14.09
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Washington - Novinarko Laro Logan, ki je za CBS poročala o odstopu Hosnija Mubaraka, je evforična množica obkolila in jo napadla. Rešila jo je šele skupina dvajsetih vojakov in žensk. »S svojo snemalno ekipo in obkrožena z varnostniki je med proslavljanjem poročala o dogodkih na trgu Tahrir. Množica okoli 200 ljudi jo je obkolila in jo ločila od njenih sodelavcev. Hudo so jo pretepli in spolno zlorabili,« so sporočili iz njene medijske hiše. Anonimni vir je za Wall Street Journal povedal, da novinarke niso posilili.

Dopisnico so že naslednji dan prepeljali v Združene države Amerike, kjer še vedno okreva za poškodbami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njeni delodajalci so sporočili, da dogodka ne bodo več komentirali. Loganova, rojena v Južni Afriki, je kot dopisnica z vojnih območij zaslovela ob poročanju iz Iraka in Afganistana.

Devetintridesetletnica je pred padcem režima poročala, da so jo oboroženi vojaki z ulic Aleksandrije pospremili nazaj v hotel, saj so jo obtožili, da je več kot le novinarka. »Grozili so nam in nam namigovali, da bi lahko razmere za nas postale zelo nevarne,« je poroča 2. februarja. Naslednji dan so jo oblasti skupaj z njeno snemalno ekipo pridržale in jih preko noči zasliševale. Kasneje so jim ukazali, da morajo zapustiti Egipt. »Priprla nas je egiptovska vojska. Aretacija, pridržanje, zasliševanje. Zavezali so nam oči, nas vklenili, v nas uperili orožje, našega voznika pa pretepli. To je režim, ki nas je spravil za zapahe,« je zapisala na strani Esquire magazine.

Predsednik organizacije Komisija za zaščito novinarjev (CPJ) Paul Steiger je dejal, da je bil nad napadom na Loganovo šokiran. »Videli smo njeno delo in njen trud, ko je pomagali drugim novinarjem, ki so jih med opravljanjem njihovega dela napadli.« Med poročanjem o 18 dnevnih protestih v Egiptu so vsaj 52 novinarjev napadli in 75 prijeli. Lani je bila najbolj nevarna država za novinarje Pakistan, med opravljanjem svojega dela jih je namreč umrlo osem. Med poročanjem je v celotnem letu umrlo 44 novinarjev.