Obama: Ljudstvo v Egiptu je spregovorilo

»Egiptovsko ljudstvo je spregovorilo, njihovi glasovi so bili uslišani in Egipt ne bo nikoli več tak, kakor je bil,« je ameriški predsednik Barack Obama pozdravil novico, da je odstopil njegov egiptovski kolega Hosni Mubarak.

Objavljeno
11. februar 2011 22.12
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
New York - Pohvalil je egiptovsko vojsko, ki da je med zadnjimi dogodki pokazala domoljubje in odgovornost, in jo pozval, naj poskrbi za politično tranzicijo, ki bo »kredibilna v očeh egiptovskega ljudstva« in bo pripeljala do poštenih volitev. Ameriški podpredsednik Joseph Biden pa je opozoril, da Egipčane po teh »dramatičnih spremembah« čakajo »kočljivi in usodni« dnevi, toda prihodnost Egipta je zdaj po besedah ameriškega podpredsednika v rokah Egipčanov samih.

Mubarakov govor v četrtek zvečer je Američane povsem presenetil. Direktor obveščevalne agencije Cia je še dopoldne kongresnikom razlagal o »veliki verjetnosti, da bo Mubarak nocoj odstopil«, podobno optimistično so zvenele Obamove besede, da se »pred našimi očmi odvija zgodovina«. Ameriški predsednik je Egipčanom sporočil, da »bomo še naprej delali vse v podporo mirnega in pristnega prehoda v demokracijo v Egiptu«, in namignil, da bo imel kmalu kaj več povedati.

Neimenovani visoki predstavnik administracije je novinarjem časnika New York Times zaupal, da je Obama pričakoval Mubarakov odstop, na takšen razplet dogodkov pa so računali tudi v ameriškem zunanjem ministrstvu. Ko so slišali besede egiptovskega voditelja, so na vrat na nos odpovedali vsakdanji dnevni pogovor z novinarji, zunanja ministrica Hillary Clinton je preklicala dva že dogovorjena intervjuja, glavni tiskovni predstavnik ministrstva P.J. Crowley, ki je znan po pogostih komentarjih na Tweeterju, pa se po Mubarakovem govoru na tem socialnem mediju ni več pojavljal.

»V tem trenutku nimamo nobenega komentarja,« je takoj po nastopu egiptovskega voditelja novinarje revije Foreign Policy odpravil tiskovni predstavnik predsednikovega svetovalca za nacionalno varnost Tommy Vietor. Obama, ki je Mubarakove besede spremljal na predsedniškem letalu Air Force One, s katerim se je vračal z nastopa na univerzi v Michiganu, se je takoj sestal s svojimi svetovalci za nacionalno varnost, na njegov previdni odziv pa je bilo treba čakati do poznih večernih ur. V njem ameriški predsednik svojega egiptovskega kolega ni neposredno pozval k odstopu, mu pa je sporočil, da so prebivalci Egipta jasno povedali, da ni več vrnitve k nekdanjemu stanju stvari. »Egipt se je spremenil. Njegova prihodnost je v rokah ljudstva,« je povedal Obama.

Zgrešene napovedi dogajanja v arabskem svetu

Kakor so poročali dobro obveščeni viri, je bil poglavar Bele hiše nezadovoljen z informacijami o dogajanju v arabskem svetu, ki so mu jih v zadnjem času posredovale obveščevalne službe. Te so mu namreč še pred kratkim zagotavljale, da se bo tunizijski predsednik Zin el Abidin Ben Ali obdržal na oblasti, saj da ga bo podprla vojska. »Zato je dokaj odločne napovedi o Mubarakovem odhodu Panetta v kongresu izrekel v precej nerodnem trenutku,« so ugotavljali v New York Timesu. Neimenovani predstavniki administracije so šefa Cie branili, češ da njegove izjave niso temeljile na tajnih obveščevalnih podatkih, temveč se je opiral na poročanje medijev, ki so že od zgodnjih jutranjih ur zbujali lažne občutke.

Ko so direktorja vseh 16 ameriških obveščevalnih služb Jamesa Clapperja člani kongresnega odbora za nadzor nad temi službami v četrtek vprašali za oceno o tem, kako so njegovi podrejeni v zadnjem času napovedovali dogodke na Bližnjem vzhodu, je odvrnil: »Plus štiri, če ne celo minus pet.« Panetta pa je v zagovor svojim sodelavcem povedal, da so ti pripravili skoraj 400 poročil o vrenju v arabskem svetu. Po njegovih besedah so obveščevalci v podobnem položaju kot seizmologi, ki poznajo vse prelomnice, pa vseeno ne morejo točno napovedati novega potresa. »Nismo jasnovidci,« je izjavil Clapper.