Obama: Nasilje nad protestniki je nedopustno in nezaslišano

Prvič po izbruhu ljudske vstaje v Libiji se je javno oglasil predsednik ZDA Barack Obama in nasilje libijskih oblasti nad miroljubnimi protestniki označil za nedopustno in nezaslišano. Obama je dejal, da mora svet na dogodke v Libiji odgovoriti enotno.

Objavljeno
24. februar 2011 08.07
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Washington - Ameriški mediji poročajo, da se Barack Obama doslej še ni oglasil, ker je želel počakati, da se Američani umaknejo na varno iz Libije, čeprav je zunanja ministrica Hillary Clinton napade na protestnike proti režimu Moamerja Gadafija že večkrat obsodila. Obama sicer ni niti zahteval Gadafijevega odstopa s položaja niti ni navedel, kako bi lahko ZDA ukrepale proti Libiji. Dejal pa je, da je člane svojega sveta za nacionalno varnost naprosil, da mu pripravijo paleto možnosti za soočenje s to krizo.

Clintonova se bo v ponedeljek v Švici z evropskimi kolegi dogovarjala o skupnem odgovoru na dogodke v Libiji.

Obama je nasilno zatiranje mirnih demonstracij sicer označil za kršitev mednarodnih norm in zahteval, da se nasilje nemudoma konča. Izrazil je ogorčenje zaradi trpljenja in prelivanja krvi, ki je zanj nesprejemljivo, ob vsem tem pa poudaril potrebo, da mednarodna skupnost nastopi enotno in usklajeno. State Department je že pred tem sporočil, da med drugim razmišljajo o možnosti zamrznitve premoženja Gadafija in njegove družine v tujini, kongresniki pa zahtevajo tudi prepoved vojaških poletov nad Libijo.

Ban Ki Mun, ki se je zaradi Libije predčasno vrnil v New York iz Los Angelesa, je v sredo poudaril, da je vedno znova in znova obsojal dejanja libijskih oblasti. Vprašal se je, zakaj je bilo Gadafiju tega treba, in tudi on izpostavil potrebo po enotnem nastopu mednarodne skupnosti pri zagotavljanju takojšnje in mirne tranzicije v Libiji.

Generalni sekretar ZN je obsodil napade na civiliste in jih označil za kršitev mednarodnega prava ter morebitne vojne zločine. Zavzel se je, da morajo biti odgovorni za prelivanje krvi nedolžnih kaznovani, in pozdravil odločitev Sveta ZN za človekove pravice, da skliče na to temo posebno zasedanje v petek v Ženevi.

Ban Ki Mun je še pozdravil torkovo izjavo Varnostnega sveta ZN o Libiji ter odločitev Arabske Lige, da suspendira članstvo Libije, in spomnil, da je bil takšen korak zaradi notranjega položaja države članice sprejet prvič doslej. Evropske in afriške države je pozval naj ne zavračajo beguncev iz Libije.

Nasilje obsodili tudi EU in Rusija

Evropska unija in Rusija sta danes ostro obsodili nasilje nad civilisti in Libijce pozvale k spoštovanju človekovih pravic in mednarodnega prave. Skupno izjavo Evropske komisije in ruskih oblasti so oblikovali na današnjem srečanju obeh strani. V izjavi so še obžalovali izgubo vseh življenj.

Prelivanje nedolžne krvi je obsodil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. »Gnusijo se mi dejanja libijskih oblasti, ki poskušajo zatreti proteste proti Moamerju Gadafiju,« je povedal Netanjahu, ki je dejal, da si grozodejstva zaslužijo obsodbo celotnega demokratičnega sveta.

Iz Nata so danes zavrnili torkove trditve Fidela Castra, ki je namignil, da bodo Natove sile napadle Libijo in prevzele nadzor nad nahajališči nafte. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je povedal, da Nato ne namerava posredovati v nemirni državi in da mu kaj takega nihče ni predlaga.