Odstopil tunizijski predsednik vlade

Tunizijski začasni predsednik Foued Mabaza je po odstopu Mohameda Ganušija že sporočil, da je na premierski položaj imenoval nekdanjega ministra Bejija Saida Esebsija.

Objavljeno
27. februar 2011 17.11
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Tunis - Tunizijski začasni predsednik Foued Mabaza je še povedal, da je Beji Said Esebsi nov položaj že sprejel, hkrati pa vse odgovornostmi, ki jih nalaga. Pred tem je - zdaj že nekdanji - tunizijski predsednik vlada Mohamed Ganuši sporočil, da odstopa s položaja. S tem je ugodil eni največjih zahtev demonstrantov, ki od petka znova protestirajo - tokrat proti prehodni vladi.

Protesti se v Tuniziji nadaljujejo. Demonstranti so danes znova zahtevali odstop začasne vlade, v kateri številna mesta še vedno zasedajo ministri, ki so službovali tudi v času predsedovanja Zina al Abidina Ben Alija. Tunizijski premier Mohamed Ganuši je tako danes na novinarski konferenci v prestolnici najavil, da se umika s položaja predsednika vlade. »Ne bežim pred odgovornostjo. S tem sem napravil prostor za novega premiera,« je danes povedal 69-letni politik.

Ganuši je vodil vlado od leta 1999 in je veljal za tesnega sodelavca odstavljenega in osovraženega nekdanjega predsednika, ki je moral zaradi jasminove revolucije zapustiti domovino. Današnji odstop je prišel v luči nasilnih protestov ta konec tedna. »Nisem pripravljen postati človek, ki bi moral sprejeti odločitve zaradi katerih bi ljudje umirali. Ta odstop je v dobro Tunizije, revolucije in prihodnosti tunizijskega naroda,« je še dodal Ganuši.

Z današnjih odstopom s premierskega položaja je tako ugodil največji zahtevi protestnikov, ki od petka zahtevajo razpustitev prehodne vlade. Ta je po njihovem mnenju znova postala koruptivna. Konec tedna je tako znova prišlo do spopadov s pripadniki varnostnih sil, ki so jih protestniki v prestolnici obmetavali s kamenjem. Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, so življenje izgubili vsaj štirje ljudje, okoli 200 je bilo ranjenih.

Odstopila francoska zunanja minstrica


Danes je s položaja francoske zunanje ministrice odstopila Michele Alliot-Marie. Javnost ji je namreč očitala njeno druženje z odstavljenim tunizijskim predsednikom Ben Alijem. »Kljub temu, da nisem naredila ničesar narobe sem se odločila, da bom odstopila s položaja. Prosim vas, da sprejmete moj odstop,« je zapisala v pismu naslovljenemu na francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Zadnje tedne je bila večkrat tarča medijev, ki so njej in njeni družini očitali prijateljevanje z odstavljenim predsednikom med počitnicami v Tuniziji. V svoj zagovor je dejala: »Ko sem na počitnicah, nisem zunanja ministrica.«