Pred »bitko za Tripoli« krvavo obračunavanje

Pred napovedano »bitko za Tripoli« se razmere v Libiji zaostrujejo. Tuji plačanci in Gadafijevi lojalisti so danes napadli dve mesti v bližini prestolnice, vdrli pa so tudi v bolnišnice in pobili ranjene protestnike. Libijski voditelj je za nemire, ki pretresajo državo, obtožil vodjo mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna.

Objavljeno
24. februar 2011 11.39
Mo. B., Ma. Ja., delo.si
Mo. B., Ma. Ja., delo.si
Tripoli - Kljub temu da je sin libijskega predsednika Moamerja Gadafija, Saif al Islam, še včeraj zvečer prek televizijskih sprejemnikov zatrjeval, da so razmere v državi »normalne«, pa tuje agencije poročajo, da Gadafi nadzoruje vse manjši del države.

Spletni portal BBC poroča, da prestolnico varujejo do zob oborožene provladne varnostne sile, obrobje mesta pa je obkoljeno s tanki. Po neuradnih informacijah so protivladni protestniki prevzeli nadzor nad skoraj celotnim vzhodnim delom države, od danes pa je v njihovih rokah tudi mesto zahodno od Tripolija. Kot še piše BBC, je območje, ki ga nadzoruje Gadafi, vse manjše - polkovnik bo tako kmalu branil le še svoje domovanje v prestolnici.

Dodaten udarec dolgoletnemu režimu je zadal tudi bratranec in nekdanji tesni zaveznik libijskega voditelja Ahmed Gadaf al Dam, ki je sporočil, da se je zaradi krvavega zatrtja protestov zatekel v Egipt. Zanikal je tudi, da bi bil sam udeležen v »veliko kršenje človekovih pravic in mednarodnega prava«.

Kruti napadi tujih plačancev in Gadafijevih lojalistov

Tuji plačanci in sile, zveste libijskemu voditelju, so v obupanem poskusu, da bi protirežimske protestnike odvrnili od načrtovane »bitke za Tripoli«, danes napadli dve mesti v bližini libijske prestolnice, pri čemer je umrlo najmanj 15 ljudi, okoli 200 je bilo ranjenih.

Oboroženi podporniki Gadafija so v mestu al Zavija, ki leži 50 kilometrov zahodno od prestolnice, napadli protestnike. »Ali odidite ali pa se soočite s pokolom,« so po besedah očividca pred napadom dejali pripadniki oboroženih sil. Nekaj minut kasneje so razstrelili minaret mošeje, kamor so se zatekli protestniki, nato pa streljali na bežeče ljudi. »Grozno je. Ti, ki so nas napadli, niso plačanci, ampak sinovi naše države,« je za francosko tiskovno agencijo AFP še povedal očividec. S tem dejanjem so poskušali protivladne upornike odvrniti od napada na Tripoli, ki ga še vedno nadzoruje Gadafi. Po napadu se je na glavnem mestnem trgu zbralo več tisoč ljudi, ki so vzklikali »Odidi, odidi«.

Do napada je prišlo tudi v tretjem največjem mestu v državi Misrata, v katerem so v sredo nadzor prevzeli uporniki. Oborožene milice so napadle skupino ljudi, ki je varovala lokalno letališče. »Za seboj so pustili kup posmrtnih ostankov in lužo krvi. Bolnišnice so polne ranjenih,« je povedal eden od tamkajšnjih protestnikov.

Člani libijskega revolucionarnega sveta, hrbtenice Gadafijevega režima, so poleg tega vdrli  v bolnišnice v Tripoliju in pobili ranjene protivladne protestnike. »Trupla so odnesli, zato da bi izginila, saj vedo, da so tuji novinarji vse bližje,« je dejal Slimane Bouuiguirpo iz Mednarodne federacije za človekove pravice, Kot je dodal, so zdravnikom, ki so pokolu nasprotovali, grozili.

Gadafi: Vsega je kriv bin Laden

Libijski voditelj Gadafi je za nemire, ki pretresajo državo, danes obtožil vodjo mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna in njegove podpornike. V telefonskem pogovoru za državno televizijo je še dejal, da so mladi ljudje, ki sodelujejo pri »uničenju in sabotaži«, pod vplivom poživil in alkohola.

Gadafijev brutalen poskus zatrtja protestov mu je (za zdaj) sicer omogočil, da ohrani nadzor nad Tripolijem, kjer živi približno tretjina libijskega prebivalstva, vendar pa je Libijo pripeljal na rob državljanske vojne.

Prebivalci Bengazija se pripravljajo na boj za Tripoli


Prebivalci mesta Bengazi, ki so se pred več kot tednom dni prvo zoperstavilo dolgoletnemu režimu Gadafija, danes stojijo v vrsti za orožje, ki so ga zasegli policiji in vojski. Z njim se bodo udeležili »boja za Tripoli«. Tuje agencije še poročajo, da so se številne vojaške enote pridružile protestnikom in se z njimi borijo za skupen cilj - odstop Gadafija.

Koliko ljudi je doslej izgubilo življenje zaradi skopih informacij, ki prihajajo iz države, ni znano. Po podatkih nevladne organizacije Human Rights Watch je bilo v tednu dni ubitih 300 ljudi, Mednarodna federacija za človekove pravice poroča o 700 smrtnih žrtvah, francoski zdravnik, ki deluje v Bengaziju, pa je za BBC povedal, da je življenje izgubilo najmanj 2000 protestnikov. Dejal je, da Gadafi ni izbiral sredstev, s katerimi bi preprečil svoj padec z oblasti. Na protestnike naj bi tako izstrelili več raket iz reaktivnih vojaških letal.

Iz ameriškega zunanjega ministrstva so sporočili, da bodo libijske oblasti od danes naprej vsakega novinarja, ki vstopi v državo brez dovoljenja obravnavale kot pripadnika Al Kaide. »Na srečanju z višjimi člani libijske vlade so ameriškim diplomatom danes povedali, da bodo v državo spustili le nekaj zaposlenih pri CNN, BBC Arabic in Al Arabija,« so zapisali v izjavi za javnost. Vse ostale bodo libijske oblasti nemudoma aretirale.

Švica zamrznila Gadafijevo premoženje

Švica je danes odredila takojšnjo zamrznitev premoženja, ki pripada libijskemu voditelju, njegovi družini in njegovim sodelavcem. Kot so sporočile tamkajšnje oblasti, so odločitev sprejele v luči razvoja dogodkov v Libiji, z njo pa hočejo preprečiti morebitno zlorabo državni sredstev.

Švica je pred kratkim zamrznila tudi bančna računa nekdanjega tunizijskega predsednika Zin el Abdin Ben Alija in nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, toda šele potem, ko so ju protivladni protesti že prisilili v odstop.

Ni sicer popolnoma jasno če in koliko libijskega premoženja je sploh shranjenega v švicarskih bankah. Libija je namreč leta 2008 po sporu zaradi aretacije Gadafijevega sina Hanibala, ki je neprimerno ravnal z osebjem enega izmed hotelov v Ženevi, iz švicarskih bank umaknila skoraj šest milijard ameriških dolarjev, hkrati pa je proti Švici uvedla še gospodarske sankcije.