Protestni val v arabskem svetu ne pojenja

Razmere v arabskem svetu se še vedno niso umirile. Tako se je danes na tunizijskih, jemenskih, egiptovskih in maroških ulicah znova zbralo tisoče ljudi. Nekateri zahtevajo demokratične spremembe in menjavo režima, drugi pa na ta način izražajo podporo z libijskimi protestniki.

Objavljeno
21. februar 2011 17.34
Mo. Z., Mo. B., Ma. J., delo.si
Mo. Z., Mo. B., Ma. J., delo.si
V podporo libijskim protestnikom tudi Tunizijci in Egipčani

Tunis - Pred libijskim veleposlaništvom v tunizijski prestolnici se je danes zbralo okoli sto protestnikov, ki so vzklikali slogane proti dolgoletnemu libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju in pozivali k njegovem odstopu. »Dolgo naj živi pogumno ljudstvo« in »Gadafi odidi« so vzklikali, dolgoletnega libijskega voditelja pa med drugim označili za »umazanega diktatorja« in »terorista«.

Protestniki so svojo vlado poleg tega pozvali, naj Tunizijcem, ki živijo v Libiji, pomaga, da se varno vrnejo v domovino, saj jim grozi »agresija libijskih milic«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Svoje domove v Libiji je po poročanju tunizijske tiskovne agencije TAP sicer zapustilo že več kot 2300 Tunizijcev. Okoli 2000 jih je v domovino z avtobusi in avtomobili prispelo v nedeljo, 300 pa danes. Še več se jih bo po pričakovanjih kasneje v domovino vrnilo z dvema letaloma.

Tunizijske oblasti so od Saudske Arabije včeraj sicer zahtevale izročitev odstavljenega predsednika Zin el Abidin Ben Alija. Nekdanji tunizijski voditelj je po več tednov trajajočih protestih iz države pobegnil 14. januarja, trenutno pa se menda zdravi v bolnišnici, saj je zaradi stresa padel v komo. Libijska prehodna vlada želi Ben Alija privesti pred sodišče zaradi zločinov med ljudsko vstajo v državi.

Solidarnost z libijskimi protestniki so že včeraj izražali tudi Egipčani. Pred libijsko ambasado v Kairu se je namreč zbrala množica ljudi, ki so »morilca« Gadafija pozivali k odstopu.

V Jemnu življenje izgubilo 12 protestnikov

Sana - S smrtjo najstnika, ki je umrl v spopadih med protestniki in vojaki v pristanišču Aden, se je 11 dan protestov v Jemnu število smrtnih žrtev povzpelo na 12. Kljub več tisoč protestnikom, ki so v prestolnici Jemna znova zahtevali odstop dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha, je ta danes sporočil, da ne namerava odstopiti s položaja. »Odšel bom le preko glasov oddanih v volilno skrinjico,« je včeraj na univerzi v Sani povedal Saleh, ki je nekatere zahteve protestnikov označil za nezakonite. Jeznim študentom pred omejeno univerzo se je pridružilo približno deset opozicijskih poslancev. »Študentje ne bomo odnehali vse dokler predsednik ne odstopi, ali pa se zgrudimo mrtvi,« je še povedal eden od protestnikov.

Nemirno je tudi v Maroku.