Protestniki tudi v Kairu poskušali vdreti tudi v stavbo obveščevalne službe

Na sedež egiptovske obveščevalne službe v Aleksandriji na severu države so minulo noč vdrli protestniki, prepričani, da tamkajšnji uradniki uničujejo dokumente. Podoben incident se je danes ponovil še v Kairu, ko je več sto protestnikov poskušalo vdreti še v tamkajšnje poslopje obveščevalne službe.


Objavljeno
05. marec 2011 12.38
Posodobljeno
05. marec 2011 12.38
Mo. B., M. Do., delo.si
Mo. B., M. Do., delo.si
Aleksandrija - Policija, ki je stražila poslopje obveščevalne službe v Aleksandriji, je v petek streljala in ranila več ljudi. Medtem pa so varnostniki v Kairu danes izstrelili nekaj strelov, protestnike pa je ustavila vojska. Ta je tudi pogasila požar, ki se je vnel v stavbi in za katerega so protestniki trdili, da gre za ogenj, v katerem pripadniki obveščevalnih služb zažigajo dokumente, da bi tako zabrisali dokaze o svojih zločinih.

Pred sedežem obveščevalne službe V Aleksandriji se je v petek zbralo več sto protestnikov, ki so zahtevali razpustitev tega organa. Nekaj naj bi jih vdrlo v stavbo in po poročanju medijev "zbralo zaupne dokumente iz letošnjega leta ter opazilo uničene papirje". Te dokumente naj bi nato predali vojski, ki je s svojim prihodom umirila položaj in ukazala izpraznitev stavbe, poroča slovenska tiskovna agencija STA.

Protesti, na katerih so zahtevali razpustitev obveščevalne službe, so v petek potekali tudi v Kairu. Pripadnikom te službe se pripisuje velik del odgovornosti za nasilje nad protestniki na protestih, ki so se začeli 25. januarja in 11. februarja privedli do strmoglavljenja dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka.