S kairskega trga Tahrir pozivi k reformam

Na trgu Tahrir v Kairu se je mesec dni po začetku množičnih protestov proti predsedniku Hosniju Mubaraku danes ponovno zbralo okoli 2000 ljudi, da bi proslavili odhod nekdanjega predsednika z oblasti pred dvema tednoma in da bi pozvali k hitrejšemu uvajanju političnih reform.

Objavljeno
25. februar 2011 13.16
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Kairo - »Svoboda, svoboda«, in »Narod in vojska gresta z roko v roki,« so kričali zbrani na trgu Tahrir, kjer so se 18 dni množično zbirali nasprotniki režima predsednika Mubaraka in na koncu dosegli njegov odhod z oblasti. Organizatorji po pisanju slovenske tiskovne agencije STA sicer pričakujejo, da bo trg po petkovi molitvi poln.

Predstavnik gibanja mladih je medtem poudaril, da je cilj današnjega zborovanja tudi izvajanje pritiska nad vojsko, ki sedaj vodi državo, da pripravi časovni okvir za nadaljnje korake pri izvajanju reform političnega sistema. Egiptovska vojska je sicer oblikovala odbor za pripravo sprememb ustave, o teh pa naj bi predvidoma aprila potekal referendum. Omenjeni odbor naj bi predlog spremenjene ustave predstavil v soboto.

Poleg tega je sedanja oblast zadolžena za izvedbo svobodnih volitev v šestih mesecev. Po današnjem poročanju egiptovskih medijev naj bi se v prihodnje za položaj predsednika države lahko potegovali tudi neodvisni kandidati, mandat predsednika pa naj bi skrajšali s šestih na pet ali štiri leta. Poleg tega naj bi bil predsednik lahko ponovno izvoljen le enkrat, vse volitve pa naj bi nadzorovali predstavniki pravosodja, še piše STA.

Demokratično gibanje v Egiptu, ki je izbojevalo odhod Mubaraka z oblasti, od režima sicer zahteva tudi neodvisen prehod oblasti, ukinitev izrednih razmer in izpustitev političnih zapornikov.