S padcem Tripolija bo padel tudi režim

Kriza v Libiji se zdaj sprevrača že tudi v begunsko krizo. V visokem komisariatu Združenih narodov za begunce (UNHCR) opozarjajo, da so razmere na libijsko-tunizijski meji kritične, saj se je tja pred nasiljem zateklo že med 70.000 in 75.000 ljudi. V državi se medtem nadaljujejo spopadi.

Objavljeno
01. marec 2011 17.50
Posodobljeno
01. marec 2011 18.01
Branko Soban, zunanja politika
Branko Soban, zunanja politika
Nekateri med njimi na meji čakajo več dni, saj od tam nimajo kam. Če ne bo prevozov, se bo položaj na meji v kratkem sprevrgel v katastrofo, opozarjajo v komisariatu.

V državi se medtem nadaljujejo spopadi

Mustafa Muhamed Abdel Džalil
, vodja pred dnevi ustanovljena libijskega nacionalnega sveta, nove opozicijske vlade, je izjavil, da bodo uporniki poskušali z orožjem zavzeti prestolnico. Ko bo padel Tripoli, bo padel tudi režim, pravi Abdel Džalil, nekdanji pravosodni minister, ki je že v prvih dneh vstaje obrnil hrbet Gadafiju.

Njegov nacionalni svet podpira zamisel nekaterih zahodnih držav o zapori libijskega zračnega prostora, saj plačani najemniki, ki jih režim novači v Afriki, zlasti v Čadu, zaradi tega ne bi več mogli prihajati v Libijo. Toda Džalil hkrati odločno nasprotuje morebitnemu zahodnemu vojaškemu posredovanju. Libijci nočejo tujih vojakov na svojih tleh, saj hočejo sami obračunati z diktaturo, pravi vodja nacionalnega sveta

V Bengaziju, ki je že nekaj dni v rokah upornikov, so organizirali prave nočne straže, ki mesto varujejo pred Gadafijevmi možmi in roparji. Prostovoljcev je več kot dovolj. Težave pa so v mestnih bolnišnicah, kjer je še vedno najmanj tisoč ranjencev. Vsaj sto bi jih morali operirati v tujini, saj zaradi pomanjkljive opreme in premalo zdravil tega v Bengaziju ne morejo storiti, pravi Suhail al Atraš, vodja mestne zdravstvene službe. Bo Bengaziju torej pomagal Zahod?

Moamer Gadafi je medtem odpustil vodjo obveščevalne službe Abdulaha al Senusija, ki je v minulih dneh krvavo obračunaval s protestniki. Na njegov položaj je že imenoval enega svojih telesnih stražarjev Mansurja al Kasija.

Libijski voditelj, ki se obupano bori za preživetje, je razrešil tudi svojega veleposlanika v Washingtonu, potem ko je ta prestopil na stran libijske opozicije, in ga zamenjal z diplomatom, zvestim režimu. »Libijska vlada nas je obvestila, da je umaknila svojega veleposlanika Alija Audžala,« je povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Philip Crowley. Pojasnil je, da imajo ZDA še vedno diplomatske stike z Libijo, čeprav so predsednik Barack Obama in njegovi sodelavci dali jasno vedeti, da je Gadafi izgubil legitimnost in da upajo, da bo v kratkem odšel.