Saleh: Svojo vladavino bom branil z vsako kapljo krvi

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je prisegel, da bo svojo tridesetletno vladavino branil "z vsako kapljo krvi", svoje nasprotnike pa je obtožil, da so proteste izkoristili za poskus razkola naroda. Protesti so doslej zahtevali že najmanj 19 smrtnih žrtev. Napeto je tudi v sosednjem Omnu.

Objavljeno
27. februar 2011 14.41
Ta.C., Mo. B., delo.si
Ta.C., Mo. B., delo.si
Sana/Maskat - Kljub dvotedenskim protestom, na katerih zahtevajo odstop jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha, ta še vedno vztraja na oblasti. Nazadnje je svoje nasprotnike obtožil, da skušajo oživiti prizadevanja za odcepitev, ki so leta 1994 Jemen pognali v krajšo državljansko vojno.

Od 16. februarja, ko so v državi izbruhnili nemiri, je v spopadih med protestniki in varnostnimi silami umrlo že najmanj 19 ljudi, po navedbah človekoljubne organizacije Amnesty International pa celo 27. Večina je bila ubitih v južnem mesti Aden, nekaj v prestolnici Sana in mestu Taez na severu.

Pritisk na predsednika Saleha je vrhunec sicer dosegel v soboto, ko sta ga zapustila vodji jemenskih najpomembnejših plemen Hašid in Bakil zapustila in se pridružila protivladnemu gibanju.

Na protivladnih protestih v Omnu ubita dva protestnika

Na protestih v omanskem mestu Sohar, okoli 200 kilometrov severozahodno od prestolnice Maskat, se je danes zbralo več protivladnih protestnikov. Policija je nanje streljala z gumijastimi naboji, pri tem pa sta bila po prvih podatkih ubita dva protestnika, pet pa jih je bilo ranjenih, poroča STA. Kot je pojasnil neimenovani predstavnik omanske policije, je policija začela streljati na protestnike, ko so poskušali vdreti na policijsko postajo.

Sultan Kabus Ibn Said vlada Omanu od leta 1970. Oman sicer velja za socialno dobro razvito državo, je gospodarsko samozadosten, a politično še vedno precej avtokratski. Stranke in sindikati so prepovedani, je pa sultan leta 2004 vzpostavil voljeni posvetovalni svet.

Protesti se nadaljujejo tudi v Egiptu, pozivi k odstopu vlade tudi v Bahreinu

Več deset tisoč protivladnih protestnikov se je danes zbralo tudi bahrajnski prestolnici Manama in se podalo na pohod po diplomatski četrti in drugih predelih mesta. Zaradi pohodov so bili ohromljeni nekateri predeli prestolnice. Dvotedenski protesti v Bahreinu so doslej zahtevali sedem smrtnih žrtev.

Na jugu Egipta pa danes potekajo protikorupcijski protesti. Prebivalci tamkajšnjih mest so na avtocesti Asiut - Kairo sežigali avtomobilske gume in podtaknili požar v treh vladnih poslopjih. V provinci Asiut tudi stavkajo javni uslužbenci.