Savdska vojska vkorakala v Bahrein

V Bahrein, kjer se na ulicah že mesec dni zbirajo protivladni protestniki, je danes vkorakalo več kot tisoč pripadnikov savdskih oboroženih sil. Zdi se, da so priskočili na pomoč vladi, da bi ohranili red v strateško pomembni državi Perzijskega zaliva.

Objavljeno
14. marec 2011 13.46
Posodobljeno
14. marec 2011 13.59
Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
Manama - Neimenovani predstavnik savdskih oblasti je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so posredovali, ko je bahreinska vlada opozicijo večkrat povabila k pogovorom, vendar so bili njeni pozivi neuspešni.

Bahreinska vlada je prisotnost savdskih sil na svojem ozemlju že potrdila. Opozicija je sporočila, da bodo kakršno koli tujo silo na ozemlju obravnavali kot napad. »Prihod katerega koli vojaka ali vojaškega vozila na bahreinsko ozemlje dojemamo kot odprto okupacijo bahreinskega kraljestva in zaroto proti njegovemu neoboroženemu ljudstvu,« so sporočili.

Po poročanju BBC je danes na bahreinsko ozemlje prispelo tudi 500 policistov iz Združenih arabskih emritavo (UAE) in še nekatrih drugih zalivskih držav. Njihova naloga je varovati ključne objekte v državi, med njimi predvsem naftne rafinerije in sedež finančnih institucij.

Protestniki znova na ulicah

Poslovno središče bahreinske prestolnice so danes znova preplavili protestniki naklonjeni demokratičnim spremembam. Zbrali so se kljub včerajšnjim nasilnim spopadom, v katerih je bilo ranjenih 200 ljudi.

Bahrein je bila prva država v Perzijskem zalivu, ki je občutila pritisk protestov iz arabskega sveta. Kot so že ob izbruhu nemirov sredi februarja menili analitiki, njegove sosede ne bodo dopustile, da bi se protesti razširili še drugam, in bodo v ta namen uporabile tudi vojaško posredovanje. Razširitev šiitskih protestov v ostale zalivske države bi namreč pomenila veliko strateško zmago za Iran.

»Zalivske države ne morejo sprejeti radikalnih sprememb v Bahreinu. Zahteve po ustavni monarhiji ni mogoče izpolniti brez političnega razvoja, ki zahteva svoj čas,« je za francosko tiskovno agencijo AFP tedaj povedal savdski politični analitik Dakeel al Dakeel. »To bi namreč ustvarilo stanje politične in varnostne zmede v Bahreinu, kar bi odprlo prostor iranskim in neiranskim vplivom, ki pa za Zalivske države, še posebej za Savdsko Arabijo, niso sprejemljivi,« je dodal. »Z zahtevami po strmoglavljenju režima nas v Zalivskih državah izzivajo. Odziv Savdske Arabije bo odločna podpora bahreinskemu političnemu režimu.«