Seif al Islam svari upornike: Prihajamo

Boji med privrženci dolgoletnega libijske voditelja in njegovimi nasprotniki so z dneva v dan bolj krvavi. Sin libijskega voditelja Seif al Islam je upornikom sporočil, da se režim ne bo nikoli predal.

Objavljeno
10. marec 2011 09.48
Posodobljeno
10. marec 2011 09.48
Mo. B., Ma Ja., delo.si
Mo. B., Ma Ja., delo.si
Tripoli - Začasno vlado, imenovano Nacionalni svet, ki jo vodi Mustafa Muhamed Abdel Džalil, je danes kot prva država na svetu za legitimno predstavnico libijskega ljudstva priznala Francija, ki je v Bengazi že napotila svojega veleposlanika. Zaradi tega je Libija sporočila, da namerava prekiniti diplomatske vezi s Parizom. Kot je dejal predstavnik libijskega zunanjega ministrstva, »država kot je Francija ne more biti tako neumna, da bi priznala ljudi, ki predstavljajo zgolj sebe«.

Druge evropske države so s priznanjem vlade v Bengaziju bolj previdne. Velika Britanija je sporočila le, da so predstavniki začasne vlade »primerni sogovorniki«, ob čemer je tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva pojasnila, da Britanija priznava le države in ne vlade. »Nacionalni svet je sogovornik, s katerim želimo tesneje sodelovati,« je dejala.

Previdna je tudi Nemčija, iz katere so sporočili, da beseda še ni nanesla na priznanje upornikov. Tudi italijanski premier Silvio Berlusconi je dejal, da bodo počakali na odločitev Evropske unije. Članice bodo o statusu začasne vlade upornikov v Bengaziju govorile na petkovem vrhu EU.

Seif al Islam svari upornike: Prihajamo

Sin libijskega voditelja Seif al Islam je upornikom sporočil, da se režim ne bo nikoli predal. V intervjuju za Sky News in BBC TV je dejal: »To je naša dežela.« »Libijsko ljudstvo ne bo nikoli pozdravilo Nata, niti ne bomo nikoli pozdravili Američanov,« je prepričan.

Seif al Islam se je obregnil tudi ob potezo Francije, ki je danes kot prva priznala začasno vlado iz Bengazija. »Francozi in Evropejci bi morali govoriti z libijskim ljudstvom,« je dejal. »Če hočejo podpirati skrajneže - naj, toda že zdaj vam povem: izgubili boste.« »Ne bojimo se ameriške flote, Nata, Francije, Evrope. To je naša dežela. Tu živimo in tu bomo umrli. Nikoli se ne bomo predali teroristom.« Gadafijev sin je še dejal, da je zmaga libijskih sil nad uporniki blizu. »Pri bogu prisegam, da bomo zmagali.« Hkrati je upornike posvaril: »Prihajamo.«

Bo Sarkozy res predlagal letalske napade?

Francoska tiskovna agencija AFP je sporočila, da bo francoski predsednik Nicolas Sarkozy voditeljem EU predlagal letalske napade na generalni štab libijskega voditelja. Kot je pojasnil neimenovani vir, bo Sarkozy na srečanju EU predlagal »napade na omejeno število točk, ki so vir najbolj silovitih operacij« sil, zvestih libijskemu voditelju. Dodal je, da ima francoski predsednik v mislih Gadafijev štab Bab al Aziza v Tripoliju, vojaško oporišče v mestu Sirte, vzhodno od prestolnice, in vojaško oporišče v Sabi.

Spopadi se nadaljujejo


»Revolucionarji še vedno nadzorujejo središče Zavije, a so ga Gadafijeve sile že obkolile,« je povedal pobegli prebivalec mesta, ki je od prestolnice oddaljeno 50 kilometrov. Ulice njegovega mesta so popolnoma zapuščene. S streh namreč vsak gib spremljajo ostrostrelci. Spopadi se nadaljujejo, kljub temu da je režim polkovnika Moamerja Gadafija pred nekaj dnevi sporočil, da je znova prevzel nadzor nad mestom. Uporniki to vztrajno zanikajo.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so se prorežimske oborožene sile mesta Ras Lanuf danes lotile z vso artilerijo. Uporniki so se z desetimi vozili umaknili na vzhod. Nekaj jih še vedno vztraja v mestu. »Poraženi smo. Obstreljujejo nas in mi odhajamo. To pomeni, da je Ras Lanuf v njihovih rokah,« je za AFP povedal upornik. V središču mesta, kjer so uporniki še zjutraj branili svoj položaj, so nedaleč od mošeje in bolnišnice danes priletele vsaj štiri rakete. Po besedah prebivalca mesta, ki je zjutraj v naglici zapuščal svoje domovanje, so ulice v minulih dneh samevale.

Libijska vojska pretepla novinarsko ekipo BBC

Kakšne so razmere na vzhodu nemirne države, ni znano, saj novinarji do obleganih mest nimajo dostopa. Da Gadafijevi privrženci ne izbirajo sredstev, ko poskušajo preprečiti odtok informacij iz države, pričajo tudi trije novinarji britanske televizije BBC. Okoli deset kilometrov od mesta Zavija so jih namreč v ponedeljek aretirale libijske oblasti.

Odpeljali so jih v vojašnico, kjer so bili podvrženi psihičnemu in fizičnemu nasilju. Pripadniki libijske vojske in tajne policije so zaigrali tudi njihovo usmrtitev. »Rekli so nam, naj se postavimo ob zid. Bil sem zadnji v vrsti. Videl sem moškega v preprostih oblačilih, ki je imel manjšo brzostrelko. Ko sem ga pogledal, je začel vpiti name. Nato je pristopil in mi ob vrat prislonil cev ter dvakrat pritisnil na sprožilec. Naboji so švignili mimo ušesa. Vojak se je začel smejati,« je povedal snemalec Goktay Koraltan. BBC ekipo so 21 ur kasneje izpustili. »Slišal sem veliko vpitja. Tam se dogajajo grozne stvari,« je še povedal snemalec in dodal, da so bili zaprti skupaj z ducat prebivalci iz Zavije, ki so bili »hudo pretepeni«.

Velika Britanija je nasilje nad svojimi državljani že obsodila, hkrati pa dodala, da je to še dodaten dokaz zločinske nravi Gadafijevega režima.

Brazilskega novinarja izpustili na prostost


Na težave pa ni naletela le novinarska ekipa britanske televizijske mreže BBC, ampak tudi dopisnika britanskega časnika Guardian in brazilskega časnika Estado de Sao Paulo.

Guardianov dopisnik Ghait Abdul Ahad je v Libijo pripotoval iz Tunizije, s svojimi nadrejenimi pa je v stik zadnjič stopil v nedeljo, ko je bil na robu Zavije - mesta, ki je bilo v zadnjih dneh deležno srditih spopadov. Potoval je skupaj z brazilskim novinarjem Andreijem Nettojem, ki je ravno tako izginil.

Kot je danes sporočila francoska tiskovna agencija AFP, so libijske varnostne sile brazilskega novinarja danes izpustili na prostost, še vedno pa ni znano, kje se nahaja dopisnik britanskega Guardiana.

Po poročanju časnika Estado de Sao Paulo, so novinarja pridržali pred osmimi dnevi, vse od tedaj pa so ga zadrževali v mestu Sabrata, 70 kilometrov od Tripolija. Stik z njim so v uredništvu izgubili pred več kot tednom dni, ko jih je nehal klicati in jim pošiljati spletno pošto, da ga ne bi identificirali kot novinarja. Kot so še sporočili, je zdrav, trenutno pa se nahaja na brazilskem veleposlaništvu v Tripoliju.