Slovenci v Libiji naj razmislijo o odhodu

Tuje vlade in podjetja si na vso moč prizadevajo, da bi iz nemirne Libije evakuirale svoje državljane in uslužbence. V Libiji je tudi nekaj slovenskih državljanov, ministrstvo za zunanje zadeve pa že snuje načrt za njihovo evakuacijo.

Objavljeno
22. februar 2011 13.14
Mo. Z., An. B., Ma. Ja., delo.si
Mo. Z., An. B., Ma. Ja., delo.si
Tripoli - Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva je v Libijo 17. februarja z dvema turističnima agencijama odpotovalo 30 Slovencev, ki naj bi v osrednjem delu države ostali do 27. februarja. Po besedah Andreja Štera iz MZZ niso prejeli informacij, da bi bilo »s komer koli od njih kaj narobe«. Opozoril pa je, da si informacije, ki prihajajo iz te države, nasprotujejo in zato niso zanesljive. Na MMZ na primer še vedno ne vedo, ali je zračni prostor nad Tripolijem odprt ali ne.

Slovenci, ki so v Libiji, se bodo po besedah MZZ jutri zbrali v Sebi in se od tam odpravili v Tripoli, če bodo to dopuščale varnostne razmere. Ministrstvo predlaga dve rešitvi njihove evakuacije, bodisi z izrednim letom, čemur libijska oblast ni naklonjena, bodisi po kopnem, pri čemer pa prav tako lahko nastanejo zapleti.

Slovensko zunanje ministrstvo še sporoča, da je nad potekom protestov v Libiji izjemno zaskrbljeno. Libijsko oblast zato poziva, naj se vzdrži uporabe sile in spoštuje pravico ljudi do zbiranja in izražanja volje po spremembah. Od nje tudi pričakuje, da bo sodelovala pri zaščiti državljanov EU v državi.

Države hoče svoje državljane videti doma

Velika Britanija je proti libijskim vodam napotila vojno ladjo HMS Cumberland, ki bo po potrebi posredovala pri evakuaciji britanskih državljanov, ki so obtičali v tej severnoafriški državi. Kot je povedal britanski zunanji minister William Hague, si Britanija prizadeva, da bi v Libiji smela pristati tudi čarterska letala.

Turčija je proti pristaniškemu mestu Bengazi napotila dva trajekta in vojaško ladjo, ki bi morali v domovino odpeljati približno 3000 turških državljanov. Če jim bodo libijske oblasti dovolile, da ladje zasidrajo, bi lahko po besedah turškega namestnika premierja Cemila Ciceka vsak dan evakuirale okoli 6000 ljudi. Turčija je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP že evakuirala več kot 1000 svojih državljanov, od skupno okoli 25.000, ki delajo in živijo v Libiji.

Francosko zunanje ministrstvo je po pisanju Monda sporočilo, da so proti Libiji namenjena tri letala. Na evakuacijo svojih državljanov se pripravljajo tudi Italija, Srbija, Rusija, Nizozemska in Francija.

V domovino se je medtem že vrnilo okoli 5000 Egipčanov, še 10.000 pa jih čaka na libijsko-egiptovski meji. Tudi Egipt bo v Libijo poslal svoja letala, in sicer šest potniških in dve vojaški.

S predstavništva avstrijske vojske so že včeraj sporočili, da so uspešno evakuirali 62 evropskih državljanov.