Spopadi se nadaljujejo, kaj bo prinesel “dan odhoda”?

Kmalu po "spravni" tiskovni konferenci predsednika vlade Ahmeda Šafika je na egiptovski državni televiziji Nile TV v pripravljenem intervjuju nastopil podpredsednik države in dolgoletni prvi obveščevalec Omar Sulejman.

Objavljeno
03. februar 2011 17.42
Boštjan Videmšek, Kairo
Boštjan Videmšek, Kairo
Kairo -  Njegov nastop je bil vse prej kot spraven. Napovedal je razpustitev parlamenta in s tem - začasno - vzpostavitev de facto diktature. Večkrat je ponovil, da so se med protirežimske protestnike pomešali "tuji elementi" in v značilnem slogu totalitarnih sisitemov omenjal mednarodno zaroto proti Egiptu. Njegove besede so zvenele kot vojna napoved, kar so nam neuradno potrdili tudi naši diplomatski viri. Po zadnjih informacijah je v Kairu mogoče opaziti premike vojske. Predvsem tankov. Kot vse kaže, je bil popoldanski umik vojske s Trga osvoboditve le taktičen manever. V egiptovski prestolnici zdaj le še redko kdo dvomi, da je režim pripavljen na krvav obračun s protestniki.

Egiptovskim oblastem, ki so v sredo na ulico poslale policiste v civilu, provokatorje, "lojaliste" in stotine uslužbencev ključnih državnih podjetij, kljub skrbno organizirani in vodeni akciji ni uspelo razbiti protirežimskih protestov na Trgu osvoboditve v središču Kaira.
Kljub temu, da se je v sredo zvečer zdelo, da bo vojska vendarle posegla v dogajanje, so egiptovske oborožene sile tudi danes bolj ali manj pasivno opazovale spopad med nasprotniki in podporniki režima predsednika Hosnija Mubaraka. V večernih urah so se ulični boji ponovno zaostrili. Videl sem veliko podpornikov oblasti, ki so - poraženi - bežali iz trga Tahrir. Po zadnjih poročilih je bilo v uličnih spopadih ubitih najmanj osem in ranjenih okoli devetsto ljudi.

Ob širokih cestnih dostopih, ki preko reke Nil vodijo proti Trgu osvoboditve, so v popoldanskih urah odmevali streli. Po zraku je letelo kamenje. V vse smeri. Na robu mostu, kjer je bilo v sredo najhuje, so protestniki čez cesto postavili več vrst svojevrstnih barikad - smeti, cunj in plastike, ki so jih zalili z bencinom. Na Trgu je bilo še vedno več deset tisoč ljudi. Podporniki režima, ki so v sredo na ulicah Kaira sprožili pravo malo vojno, so se umikali na otok sredi Nila, v prestižno četrt Zamalek, kjer so bile kavarne polne egiptovske elite na robu živčnega zloma. Kaj bo z njihovimi privilegiji, so se spraševali.

Podporniki predsednika Mubaraka so delovali poraženo. Kamor koli sem pogledal, sem videl okrvavljene obraze. Z obeh strani "fronte". Možje so mi grozili in ob tem govorili naučene parole. Novinarji smo bili ena glavnih tarč Mubarakove horde. Vrsto kolegov so pretepli in aretirali. Vojska se je umaknila iz trga. Protirežimski protestniki so - mnogi so na ulicah nepretrgoma že deset dni - zatrjevali, da bo usoda Egipta odločena v naslednjih štiriindvajsetih urah. Za jutri so nasprotniki režima namreč napovedali "dan odhoda". Zatrjujejo, da se bodo jutri na ulicah zbrali v rekordnem številu. Ne glede na to, kako bodo reagirale oblasti. Po drugi strani so po mestu ves dan krožile govorice, da vojaški vrh na čelu s podpredsednikom Omarjem Sulejmanom pripravlja veliko operacijo s ciljem dokončnega razbitja protestov.

Jutri bo sicer teden dni od velikih spopadov med policijo in protestniki, v katerih je bilo minuli petek ubitih najmanj tristo ljudi. Po petkovih opoldanskih molitvah, se bodo ljudje na Trgu osvoboditve, kjer so protestniki organizirali celo "poljsko bolnišnico", poklonili njihovemu spominu. "Videli boste, da nas režim ni uspel ustrahovati. Prišli bomo in ostali. Ne glede na ceno, ki jo bomo morali plačati.
Veliko nas je že umrlo. Vztrajati moramo tudi zaradi padlih tovarišev. Zdaj smo bližje svobodi, kot kadar koli. Ključno je, da ne popustimo," je za Delo povedal 23-letni študent strojništva Ahmed Saleh, pripadnike generacije, ki je sprožila proteste proti režimu Hosnija Mubaraka in njegove klike.

Danes se je prvič po ustoličenju (pred tednom dni) oglasil novi predsednik egiptovske vlade Ahmed Šafik. Na tiskovni konferenci, na katero so lahko prišli le izbrani novinarji, je dejal, da so ulični spopadi "katastrofa" in se ob tem - to je protestnike malce presenetilo - opravičil za nasilje, ki je v sredo zgodaj popoldan izbruhnilo na ulicah Kaira. Zahteval je, da oblasti izvedejo preiskavo o dogodkih, ki jih je oklical za "usodno napako". Ob tem je skupine predvsem mladim protirežimskih protestnikov pozval k pogajanjem. Hitro je dobil košarico. Protestniki so namreč že večkrat zelo jasno povedali, da se bodo pogajali le po brezpogojnem odstopu predsednika Mubaraka. Šafik je dejal, da bodo odgovorni za nasilje kaznovani in da je pripravljen celo osebno priti na Trg osvoboditve in nagovoriti protestnike. Njegove besede so dan po poskusu režima, da obračuna s protestniki zvenel surrealno.