Srditi boji za vsako mesto in vsako vas

Vse bolj verjetno je, da bodo nad Libijo zaprli zračni prostor. Predlog so poleg EU in ZDA danes podprle tudi države v arabskem zalivu in Organizacija islamske konference (OIC). Bojijo se, da se bodo zračni napadi Gadafijevih sil na civiliste sprevrgli v zločin proti človečnosti.

Objavljeno
08. marec 2011 10.07
Posodobljeno
08. marec 2011 10.07
Mo. B., Ma. Ja., delo.si
Mo. B., Ma. Ja., delo.si
Tripoli - Britanski zunanji minister William Hague je za BBC povedal, da je podpora afriških in arabskih držav ključna za sprejetje resolucije Združenih narodov, kljub temu pa bodo zračni prostor nad Libijo zaprli le ob znatnem poslabšanju razmer v državi. Predlog so že podprle države v Arabskem zalivu in članice organizacije OIC. Njen generalni sekretar Ekmeledin Ihsanoglu je na današnjem srečanju Gadafija še pozval, naj dovoli dostavo humanitarne pomoči prebivalstvu.

Včeraj so iz Bele hiše sporočili, da z državami zaveznicami še vedno premišljujejo o vojaškem posredovanju v nemirni državi. To je potrdil tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, ki je včeraj podvomil, da bo svetovna skupnost mirno opazovala »pobijanje libijskih civilistov«. Svetovna skupnost se namreč boji, da se bodo spopadi med Gadafijevimi silami in opozicijo sprevrgli v zločin proti človečnosti.

Sicer pa se zdi, da vrste okoli libijskega samodržca niso več tako trdno strnjene. Uporniki so namreč sporočili, da so se nanje obrnili predstavniki režima, ki so postavili pogoje za Gadafijev odhod z oblasti. Opozicijski aktivisti niso mogli potrditi, ali je dolgoletni voditelj odposlance pooblastil, da se pogajajo v njegovem imenu ali pa so to naredili na lastno pest. Ne glede na vse, pa so vodje uporniškega gibanja sporočili, da se z Gadafijem ne bodo pogajali. Kot je povedal tiskovni predstavnik začasne libijske vlade v Bengaziju Mustafa Geriani, Gadafi ve, kje je letališče v Tripoliju. »Mora se le vkrcati na letalo in tako preprečiti nadaljnje prelivanje krvi,« je dejal. Možnost pogajanj so brez odlašanja zavrnili tudi borci na prvi bojni črti. »V to ne bomo nikoli privolili. Gadafi je ubijal ženske, ubijal je otroke, ubijal je naše borce,« je dejal Tarik Mohamed. »Gremo nad Tripoli in zmagali bomo,« je prepričan. Predstavnik libijskih oblasti je navedbe o možnosti mirovnih pogajanj pozneje sicer zavrnil in jih označil za neumnost.

Nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt je danes sporočil, da sta dva predstavnika začasne libijske vlade v Bengaziju privolila, da bosta nastopila pred Evropskim parlamentom. Gre za nekdanjega libijskega ministra Mahmuda Džebrila in nekdanjega veleposlanika v Indiji Alija Al Isavija. Dodal je še, da se bosta v Strasbourgu srečala tudi z visoko zunanjo predstavnico EU Catherine Ashton.

Srditi boji za vsako mesto in vsako vas


V državi medtem še naprej potekajo srditi boji med nasprotniki dolgoletnega voditelja Gadafija in njegovimi privrženci, ki se spopadajo za nadzor nad vsakim mestom in vsako vasjo. Libijske letalske sile so danes sprožile ofenzivo, s katero želijo upornikom preprečiti prodor proti prestolnici Tripoli. Tako so močno povečale število napadov na mesto Ras Lanuf, ki leži na zahodnem robu »uporniškega ozemlja«. Iz mesta poročajo, da Gadafijevi privrženci utrjujejo položaje in se pripravljajo na dolgotrajno bitko. »Utrjujejo se tik za bojno črto. Kopljejo jarke in pripravljajo utrdbe. S seboj so pripeljali minomete, tanke in topništvo,« je povedal predstavnik uporniškega nacionalnega sveta Saad Hamid. Kot je dodal, okrepitve pričakujejo tudi uporniki.

Očividci še poročajo, da je Gadafijevim privržencem uspelo znova osvojiti mesto Zavija, ki leži najbližje prestolnici. V mestu ni električne energije, onemogočen je dostop do interneta, prekinjene so tudi telefonske linije. Kot je povedala priča, ki ji je uspelo pobegniti, je mesto v ruševinah. »Nekatere stavbe so popolnoma uničene, vsakogar, ki se znajde na ulici, nemudoma ustrelijo. Večinoma so samo ranjeni, toda bolnišnicam zmanjkuje zalog.«