Sulejman: Mubarak odstopil, oblast prevzela vojska

Po tem ko je Hosni Mubarak zapustil Kairo in odletel v Šarm el Šejk, je podpredsednik države Omar Sulejman sporočil, da je predsednik države odstopil. Na osrednjem trgu Tahrir je večtisoč glava množica sporočilo vlade pozdravila z evforičnim navdušenjem in vzkliki veselja.

Objavljeno
11. februar 2011 18.31
Mojca Boštele, delo.si
Mojca Boštele, delo.si
Kairo - Egiptovski podpredsednik Omar Sulejman, ki ga je pred kratkim imenoval Hosni Mubarak, je v kratkem in suhoparnem nagovoru državljanom Egipta sporočil, da je predsednik države odstopil s svojega položaja. »V imenu usmiljenega Boga. Državljani v teh težkih časih, s katerimi se Egipt sooča, se je Hosni Mubarak odločil, da bo odstopil s položaja predsednika in oblast predal vrhovnemu svetu obrambnih sil. Naj vam Bog pomaga,« je povedal Sulejman.

Egipt bo po današnjem odstopu predsednika tako vodil vrhovni svet vojaških obrambnih sil z ministrom za obrambno Huseinom Tantavijem na čelu. Egiptovska vojska ima sicer nekaj manj kot 470,000 vojakov in približno toliko rezervistov.



Več kot milijon protestnikov, ki so se 18. dan protestov podali na ulice, so novico sprejeli z navdušenjem in glasnimi vzkliki: »Ljudem je uspelo spodnesti režim.« Eden od protestnikov pa je za BBC povedal, da so dosegli tisto, za kar so si prizadevali. »Ne morem verjeti. Mubarak, diktator je odšel. Egipt bo od zdaj naprej svoboden. Tako smo ponosni. Vsi so neizmerno veseli. Trpeli smo mnogo let in dočakali smo konec diktatorstva. Ta dan si bomo zapomnili za zmeraj,« je za BBC povedal eden izmed protestnikov.

Eden od najbolj znanih protivladnih aktivistov in vodja trženja pri Google Inc. Wael Gonim je na spletu zapisal: »Čestitam Egiptu. Kriminalec je zapustil svojo palačo.«

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da se bodo protestniki, ki so 18 dni taborili na osrednjem kairskem trgu Tahrir, po veselem proslavljanju, ki bo trajal vso noč, končno odpravili domov. »Tu smo bili ves čas protestov, čakali smo da odide in uspelo nam je. Končno se lahko vrnemo domov,« je povedal 38-letni protestnik.

»Zadnje čase smo bili potrti in obupani. To je najsrečnješi trenutek v mojem življenju,« je je povedal Ahmed Zahran, eden od oranizaterjev, ki je k protestom pozival preko spleta. Mladi so na trgu vzklikali: »Smo generacija interneta, smo generacija svobode.« Ihab Omar, ki je na ulicah Kaira vztrajal vse od začetka 25. januarja, je povedal, da so za njemu naporni tedni. »Dva tedna nisem videl svoje žene in otrok. Zdaj grem lahko domov in začnem novo življenje.«

BBC poroča, da je odstop Mubaraka protestnike, ki so se zjutraj v jezi zbrali na trgu Tahrir, popolnoma presenetil. Kljub veselju na ulicah pa vojaška vozila opozarjajo na to, da je oblast prevzela vojska in ne predsednik parlamenta kot predvideva egiptovska ustava. Najmočnejše opozicijsko gibanje Muslimanski bratje, ki je bilo vrsto let v Egiptu prepovedano, je danes vojski izreklo »vse dolžno spoštovanje«.

Oglasil se je tudi Nobelov nagrajenec in nekdanji generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradei, ki je povedal, da so Egipčani od danes »ponosen in svoboden narod«. Za Al Džaziro je dejal, da zdaj lahko ponovno zaživi. »Egipčanom sporočam, da smo svobodni. Izkoristimo to in naj nam Bog pomaga.«


 

Na odstop Mubaraka se je že odzvala Evropska unija. Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je povedla, da je zdaj že nekdanji predsednik »končno prisluhnil svojim državljanom«. Povedala je tudi, da je tako odprta pot k hitrejšim in večjim reformam. »Pomembno je, da se z dialogom vzpostavi vlada, ki bo spoštovala želje ljudstva in stabilizirala državo.« Povedala je še, da prihodnost Egipta leži v rokah njegovega ljudstva. Zunanja predstavnica je še pozvala k preiskavi vseh kršitev človekovih pravic, do katerih je prišlo v 18. dneh protestov. Predsednik evropskega pralamenta Jerzy Buzek pa je vojsko pozval, naj »prevzame konstruktivno vlogo pri prehodu v demokratični politični sistem«.

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozdravila odločitev Mubaraka in njegovo dejanje označila za »zgodovinsko spremembo.« »Veselim se s prebivalci Egipta.« Hkrati je nove egiptovske oblasti še pozvala, naj spoštujejo podpisan mirovni sporazum s sosednjo državo Izraelom. Tudi ameriški podpredsednik Joe Biden je povedal, da je danes pomemben dan egiptovske zgodovine. Opozoril je tudi, da gre za »kočljiv čas«. Iz Združenih narodov so sporočili, da so oblasti končno uslišale zahteve protestnikov.

Veselje z Egipčani delijo tudi Tunizijci, ki so se ob odstopu Mubaraka znova odpravili na ulice. »To je čudovito! Dva diktatorja sta predala oblast v manj kot mesecu dni,« je povedala 23-letna študentka.

Oglasile so se tudi izraelske oblasti, ki so izrazile upanje, da bo prehod v demokracijo potekal brez večjih težav. »Tako zavoljo Egipčanov kot sosednjih držav upamo, da bo politična tranzicija izpeljana gladko.«

Odstop predsednika, ki je državo vodil 30 let, so za »veliko zmago« razglasile tudi iranske oblasti. »Zmaga volje velikega egiptovskega ljudstva nad oblastniki, ki so bili odvisni od velikih svetovnih sil, je velika,« je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast. Čestitkam z vsega sveta se je pridružilo tudi libanonsko politično gibanje hezbolah.

Katarske oblasti so danes prenos oblasti na vojsko označile za »pozitivno in pomembno spremembo«, ki bo Egipčanom prinesla tako želeno demokracijo in reforme. Sporočili so še, da upajo, da bo Egipt znova prevzel vodilno vlogo v arabskem in muslimanskem svetu.

Mubarak že v Šarm el Šejku

Tuje tiskovne agencije so poročale, da je egiptovski predsednik Hosni Mubarak skupaj z družino že zapustil predsedniško rezidenco v prestolnici države. Po včerajšnjem javnem govoru, ki je razočaral protestnike, se je danes preselil v počitniško hišo ob Rdečem morju v Šarm el Šejku.

Švicarska vlada je sporočila, da je ukazala zamrznitev vsega premoženja nekdanjega predsednika Mubaraka, ki ima spravljenega na tamkajšnjih bankah. Za ta ukrep so se odločili zato, da bi preprečili krajo egiptovskega državnega premoženja.

V Sinaju en protestnik izgubil življenje


V mestu El Ariš na severu Sinaja je danes prišlo do ponovnih spopadov s policijo. Ti so namreč na napad skupine protestnikov, ki so v policijsko postajo vrgli molotovko, odgovorili s pravimi naboji. Ena protestnik je izgubil življenje, več kot 20 ljudi je ranjenih.

Generalni sekretar vladajoče Nacionalne demokratske stranke Hosam Badravi, ki je včeraj sprožil govorice, da bo Mubarak v kratkem odšel z oblasti, je danes sporočil, da odhaja s čela vladne stranke. »V naslednjih nekaj urah bom podal svoj odstop.«