Svet upornikov se je razglasil za edinega predstavnika Libije

Nacionalni svet, ki so ga oblikovali libijski uporniki, ki se borijo proti režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija, se je danes razglasil za edinega predstavnika države.

Objavljeno
05. marec 2011 19.45
Posodobljeno
05. marec 2011 19.45
M. Do., delo .si, STA
M. Do., delo .si, STA
Bengazi - To je po prvem uradnem sestanku sveta, ustanovljenem 27. februarja, na novinarski konferenci povedal predsednik sveta, bivši pravosodni minister Mustafa Abdel Džalil. Svet, ki želi dati politično obliko uporom po državi, ima 31 članov iz mest, ki so pod nadzorom upornikov.

Svet je pooblastil svojega člana Omarja al Haririja za vojaške zadeve, Alija Abdelaziza al Isauija pa za zunanje zadeve. Ta ima nalogo, da vzpostavi stike s tujino, da bi dosegel mednarodno priznanje sveta, je še povedal Džalil po sestanku v Bengaziju. Dodal je, da so za nacionalni svet vse diplomatske delegacije v tujini, ki so naklonjene upornikom, legitimne predstavnice naklonjene upornikom legitimne predstavnice države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Abdulramana Šalgama pa so izbrali za"legitimnega predstavnika države v Združenih narodih. Šalgam je sicer bil libijski veleposlanik pri ZN, preden se je februarja priključil opoziciji, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju dpa je svet pozval mednarodno skupnost, naj uvede prepoved preletov nad Libijo, ob tem pa odločno zavrnil tujo vojaško navzočnost v državi.

Svet je mednarodno skupnost še pozval, naj ga prizna kot legitimnega predstavnika libijskega naroda. Svet, ki želi dati politično obliko uporom po državi, ima 31 članov iz mest, ki so pod nadzorom upornikov.

Medtem se v Zaviji, ki je v rokah upornikov, nadaljujejo siloviti spopadi. Gadafijeve sile so vdrle v mesto s tanki in po navedbah ene od prič za AFP v mestu izvajajo pokol.

Uporniki pa so sporočili, da so blizu mesta Ras Lanouf, ki so ga zavzeli v petek, danes sestrelili letalo sil, zvestih Gadafiju. Pri tem sta umrla dva pilota, poroča AFP, ki navaja svojega dopisnika v Libiji. Lovci so sicer danes večkrat preletavali mesto, najmanj enkrat pa tudi odvrgli bombo.