Takoj ko bo mogoče, bo vojska preklicala izredno stanje

Davi se je na »pomembnem sestanku« sestal vrhovni svet egiptovskih oboroženih sil, ki je obljubil, da bo vojska umaknila desetletja trajajoči razglas o izrednih razmerah, toda šele ko se bodo trenutne razmere v državi umirile.

Objavljeno
11. februar 2011 09.13
Maja Jaklič, Mo. B., delo.si
Maja Jaklič, Mo. B., delo.si
Kairo - V izjavi, ki jo je prenašala nacionalna televizija, so vojaški voditelji sporočili, da podpirajo miroljuben prenos oblasti na podpredsednika Omarja Sulejmana. Dejali so še, da »iskrenih ljudi, ki so pozivali h koncu korupcije in k reformam« ne bodo preganjali; hkrati pa pozvali k vzpostavitvi običajnih življenjskih razmer v državi.

Protestniki, ki so pričakovali, da bo vojska podprla njihova prizadevanja in odstavila dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, so se na sporočilo odzvali z jezo. Medtem ko so sporočilo brali na nacionalni televiziji, je eden izmed polkovnikov isto sporočilo prebral pred Mubarakovo palačo v Kairu. Eden izmed tam zbranih protestnikov mu je iz rok pograbil mikrofon in začel vpiti: »Razočarali ste nas. Vsi smo upali na vašo pomoč,« nakar je začela množica vzklikati, da bi morali Mubaraku soditi.

Po drugi strani so nekateri protestniki takšen odziv vojske pričakovali. »Vselej smo vedeli, da podpira Mubaraka, toda vemo, da nam ne bodo storili hudega,« je dejal eden izmed protestnikov Safi Masud. »Ne bomo odšli, vse dokler ne izberemo začasnega predsednika. Nočemo Mubaraka in nočemo Sulejmana,« je dodal.

Razvoj dogodkov v Egiptu lahko v živo spremljate na spletnih straneh britanske televizijske mreže BBC in časnika Guardian ter arabske Al Džazire.

Mubarak se oklepa oblasti, množice razjarjene


Razjarjeni Egiptovski protestniki so obljubili, da bodo v prestolnici Kairo danes pripravili največje demonstracije proti režimu osovraženega predsednika Hosnija Mubaraka doslej. Predsednik namreč sinoči ni izpolnil njihovih pričakovanj in se še vedno oklepa oblasti. Na 17. dan protestov je Mubarak naznanil, da predsedniška pooblastila predaja novoimenovanemu podpredsedniku Omarju Sulejmanu, a hkrati dodal, da bo vsaj po imenu ostal predsednik vse do septembra. Med televizijskim govorom je udarec namenil tudi Združenim državam Amerike in ostalim državam, ki pozivajo k čimprejšnjemu prehodu v demokracijo, saj je dejal, da se nikoli ni uklanjal tujim diktatom.

Vzdušje na osrednjem kairskem trgu Tahrir, ki je bilo pred Mubarakovim govorom skorajda slavnostno, se je po tem naglo spremenilo. 200.000 glava množica, ki je osuplo in nejeverno poslušala njegove besede, je začela razjarjeno vzklikati »Dol, dol z Mubarakom«, nekateri so planili v jok, več sto jih je v znak prezira vihtelo svoje čevlje. Številni protestniki so vojsko pozivali, naj posreduje v njihovem imenu.

Po Mubarakovem govoru je nekdanji predsednik Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradei na Twitterju zapisal, da bo »Egipt eksplodiral«. »Vojska mora nemudoma rešiti državo,« je dodal. Eden od najbolj znanih protivladnih aktivistov in vodja trženja pri Google Inc. Wael Gonim pa je pozval k previdnosti. »Razmere so zelo zapletene. Nočem, da bi zapravljali kri mučenikov, in nočem, da bi kri sploh prelivali,« je objavil na Facebooku.

Izbruh jeze po Mubarakovem govoru (video je v angleščini)



Egipt se pripravlja na množične proteste

Po Mubarakovem govoru se je množica na trgu začela razhajati, toda večina je obljubila, da se bo na ulice znova vrnila danes - v petek, ki so ga že razglasili za »dan gneva«. Nekaj tisoč protestnikov je noč sicer znova preživelo na prostem. »Ne bomo odšli, dokler ne odide on,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal 32-letni Ajman Šavki. »Mislim, da ne gre za topoglavost ampak za aroganco. Zapravil je svojo zadnjo možnost, da odide z nekaj dostojanstva,« je dodal.

V zgodnjem meglenem jutru so se začele na trg osvoboditve, od koder se že slišijo vzkliki in kjer že vihrajo zastave, znova zgrinjati množice ljudi. Protestniki se danes, na 18. dan protestov, pripravljajo na največje demonstracije doslej - pričakujejo več sto tisoč, morda pa celo nekaj milijonov ljudi. Številni razpravljajo o tem, kako bi svoje zahteve še podkrepili. »Mislim, da se bomo morali danes odpraviti pred predsedniško palačo. Tukaj na trgu se to ne bo končalo,« meni 60-letni Abdul Aziz Habib. Organizatorji proteste v resnici načrtujejo na več različnih lokacijah, med drugim tudi pred parlamentom, predsedniško palačo in državno televizijo.

Obama pozval h konkretnim spremembam v Egiptu


Ameriški predsednik Bracka Obama je po Mubarakovem govoru dejal, da prenos dela pristojnosti podpredsedniku Sulejmanu ne predstavlja konkretnih in oprijemljivih sprememb. »Egiptovskemu ljudstvu so rekli, da je oblast v tranziciji, toda ni še znano, ali je ta tranzicija takojšnja in učinkovita,« je dejal. »Veliko preveč je Egipčanov, ki niso prepričani, da vlada meni resno s tranzicijo v demokracijo.« Ameriški predsednik je egiptovske oblasti poleg tega opozoril, naj proti protestnikom, ki se bodo na ulicah znova zbrali danes, ne uporabi sile. »Za vsako ceno je treba preprečiti nasilje,« je dejal.

K spremembam sta pozvali tudi Evropska unija in Avstralija. Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je tako dejala, da se morajo zahteve in pričakovanja egiptovskega ljudstva izpolniti; avstralska premierka Julia Gillard pa je povedala, da »sedanji status quo ni vzdržen« in da mora tranzicija potekati mirno.

Na Mubarakov govor se je odzval tudi generalni sekretar združenih narodov Ban Ki Mun, ki je poudaril, da morajo Egipčani sami odločiti o svoji politični usodi, hkrati pa pozval k miroljubnemu prehodu do svobodnih in poštenih volitev.