Tunizijsko islamistično gibanje legalizirano, odstopila še dva ministra

Tunizijsko islamistično gibanje Ennahda, ki je bilo pod režimom nekdanjega tunizijskega predsednika Zina El Abidina Ben Alija prepovedano, je bilo danes, 30 let po ustanovitvi, legalizirano. Medtem sta začasno tunizijsko vlado, ki je oblast prevzela po odhodu Ben Alija, zapustila še dva ministra.

Objavljeno
01. marec 2011 15.07
Posodobljeno
01. marec 2011 15.17
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Tunis - Voditelj Ennahde Rašed Ganuši se je konec januarja vrnil v domovino po 20 letih izgnanstva, ki ga je preživel večinoma v Londonu. Gibanje je ustanovil leta 1981 skupaj z intelektualci, ki jih je navdihnila Muslimanska bratovščina v Egiptu. V prvih letih vladavine Ben Alija, ki je oblast prevzel leta 1987, so oblasti delovanje gibanja dopuščale, vendar ga niso želele registrirati. Na volitvah leta 1989 je koalicija s podporo islamistov osvojila 17 odstotkov glasov, zaradi česar so oblasti gibanje zatrle. V 90. letih je bilo aretiranih okoli 30.000 aktivistov in privržencev islamistov, številni med njimi pa so odšli v izgnanstvo.

Ganuši je dejal, da ne bo kandidiral na predsedniških volitvah, ki naj bi bile po napovedih začasne vlade sredi julija, bo pa gibanje sodelovalo na parlamentarnih volitvah, piše slovenska tiskovna agencija STA.

Tunizijsko začasno vlado, ki je v nedeljo ostala brez premiera Mohameda Ganušija, sta medtem zapustila še minister za visoko šolstvo in znanstveno raziskovanje Ahmed Ibrahim iz stranke Ettajdid ter minister za lokalni razvoj Ahmed Nedžib Čebi iz Napredne demokratske stranke.

Ibrahim je pojasnil, da se je za odstop odločil, ker meni, da bi revoluciji bolje služil, če ne bi bil v vladi, Čebi pa je kritiziral "obotavljivost in nejasnost" začasne vlade, še piše STA. Začasna vlada je oblast prevzela sredi januarja, potem ko je Ben Ali po več tednih nasilnih protestov pobegnil iz države.