Ulico napovedujejo tudi v Saudski Arabiji

Po današnji molitvi proteste po navdihu ljudskih vstaj v širši regiji napovedujejo tudi na vzhodu Saudske Arabije. Prestolnico Rijad so že zastražili pripadniki varnostnih sil, na glavnih cestah so postavljene zapore.

Objavljeno
11. marec 2011 13.55
Posodobljeno
11. marec 2011 14.50
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Rijad - BBC poroča, da se protestniki že zbirajo v mestu Hofuf, na vzhodu države, ki je pretežno šiitski. Včeraj je policija z opozorilnimi streli na ulicah Katifa razgnala množico, pri čemer je bila ranjena ena oseba. Poznavalci medtem že opozarjajo, da bi izbruh nasilja v državi, kjer nafta predstavlja 90 odstotkov izvoza, lahko drastično vplival na cene goriv po svetu.

Demonstracije so v Saudski Arabiji od združitve kraljestev leta 1932 prepovedane. Že prejšnji mesec pa je ljudi na ulice pognala aretacija šiitskega klerika Šejka Tavfika al Amerja, ki si je prizadeval za vzpostavitev ustavne monarhije. Od prejšnjega tedna je klerik sicer na svobodi, a se manjši protesti na vzhodu države nadaljujejo. Protestniki zahtevajo izpustitev devetih šiitskih pripornikov, ki naj bi bili brez sojenja zaprti že 14 let.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Mansur al Turki je za BBC pred danes napovedanimi protesti izjavil, da ima oblast razmere pod nadzorom in da policisti zoper protestnike ne nameravajo uporabiti »pretirane sile«. Kot je še dejal Turki, so bili v četrtkovih protestih v Katifu, ranjeni trije, med njimi en policist.

Saudski kralj Abdulah je sicer v luči ljudskih vstaj svojim državljanom nedavno obljubil enkratne finančne ugodnosti v skupni višini 37 milijard ameriških dolarjev, med katerimi je tudi 15-odstotno zvišanje plač za zaposlene v javnem sektorju.