V Bahreinu izredne razmere

Dan po prihodu savdskih sil v Bahrein, kjer že ves mesec potekajo protirežimski protesti, se razmere v tej zalivski kraljevini še zaostrujejo. Bahreinski kralj Hamad je v luči dogajanja v državi danes razglasil trimesečne izredne razmere, je poročala državna televizija. Mednarodna skupnost medtem poziva k zadržanosti pred nasiljem.

Objavljeno
15. marec 2011 16.25
Posodobljeno
15. marec 2011 16.31
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Manama - V Bahrein je v ponedeljek prispelo več kot tisoč savdskih vojakov, ki so del zaščitnih sil držav Arabskega polotoka. Do njihove namestitve je prišlo na prošnjo bahrajnskih oblasti po podpori režimu vladajoče monarhije Al Halifa zaradi političnih nemirov, ki so v minulih tednih izbruhnili v državi. Svojih 500 policistov so v Bahrein sicer poslali tudi Združeni arabski emirati.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal kralj Hamad bin Isa al Halifa, ima poveljnik oboroženih sil vsa pooblastila, da sprejme ukrepe za zadušitev protirežimskih protestov, ki pretresajo državo, piše slovenska tiskovna agencija STA. Po navedbah opozicije je v prestolnici Manama in kraju Sitra danes ponovno prišlo do nasilnih spopadov med protirežimskimi demonstranti in varnostnimi silami.

V predelu Maname, Salmaniji, je bil v spopadih ubit savdski vojak, so sporočile savdske oblasti v Rijadu. Vojaka naj bi ubil eden od demonstrantov. Demonstranti so poročali o kakih 50 ranjenih v lastnih vrstah. V spopadih v Sitri vzhodno od prestolnice pa naj bi bilo v spopadih s policijo ranjenih najmanj 40 ljudi.

Po pisanju STA se je v središču Maname kakih tisoč demonstrantov napotilo od trga Biser do savdskega veleposlaništva, da bi protestirali proti prihodu savdskih vojakov v državo. Protestniki so mahali z belimi zastavami v simbol, da so pripravljeni umreti kot mučeniki, in vzklikali gesla proti kralju ter pozivali k enotnosti med suniti in šiiti.

Slednji predstavljajo kar 70 odstotkov prebivalstva, vendar trdijo, da ne uživajo enakih pravic kot suniti v tej majhni arabski otoški državi, na čelu katere je že več kot 200 let sunitska dinastija al Halifa.

Nemška tiskovna agencija je sicer danes poročala, da so razmere v Manami po današnjih spopadih napete, vendar mirne. Večina ljudi ni šla na delo, otroci pa ne v šolo. Opaziti je tudi, da si ljudje nabavljajo večje količine hrane. "Vzdušje v središču mesta je napeto," je povedal eden od očividcev.

Mednarodna skupnost kritizirala napotitev vojske v državo

Mednarodna skupnost je sicer kritizirala napotitev savdskih enot v Bahrein. Tako ZDA kot Evropska unija, pa tudi Iran, so posvarili pred izbruhom nasilja in spopadov med pretežno šiitskimi demonstranti in privrženci sunitske kraljeve družine.