V Egiptu po protestih še stavka

V Egiptu se tudi po odstopu nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka protesti nadaljujejo. Danes so se med drugimi na ulice podali zaposleni v bančništvu, prevozništvu in turizmu, ki od vojaške vlade zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje.

Objavljeno
14. februar 2011 14.41
Mo. B., Ma. Ja., delo.si
Mo. B., Ma. Ja., delo.si
Kair - Na osrednjem kairskem trgu Tahrir, ki je bil 18 dni središče protivladnih protestov, se je danes znova zbralo več sto ljudi. Med njimi so tudi policisti, ki od vlade zahtevajo višje plače, oprati pa želijo tudi svoje ime, saj so v času protestov postali simbol Mubarakove represije. Nekaj policistov je tako na poti do ministrstva za notranje zadeve nosilo fotografije ubitih kolegov, na katerih je pisalo: »Tudi oni so žrtve režima.«

Protivladni protesti so spodbudili tudi druge zaposlene, ki danes v Egiptu zahtevajo višje plače. Banke so še vedno zaprte. Nekaj sto zaposlenih namreč pred Aleksandrijsko banko v Kairu zahteva odstop menedžerjev. Delno je obstal tudi javni prevoz, saj pred hišo državne televizije in radia nekaj sto delavcev zahteva boljše plače. »Tisti na visokih položajih kradejo, tisti na nizkih pa ne dobimo ničesar,« je povedal eden od prevoznikov.

Protestirajo tudi vozniki reševalnih vozil, pred piramidami v Gizi pa boljše plačilo zahteva okoli 150 zaposlenih v turizmu. Ti so namreč v času protestov izgubili velik del dobička, saj so egiptovske znamenitosti več kot dva tedna samevale. Delo je obstalo tudi v drugih državnih podjetjih. »Končno smo zbrali pogum, da smo izrazili svoje zahteve,« je povedala Hala Favzi, zaposlena pri zavarovalnici. Povod za splošno stavko so velike razlike v plačah, za kar mnogi zaposleni krivijo svoje delodajalce.

Vojaška vlada stavke ni prepovedala

Nova vojaška vlada je državljane danes pozvala, naj prenehajo s civilno nepokorščino in stavkami, ki so državo zajele po odstopu predsednika Mubaraka, vendar pa ni izdala odredbe, s katero bi tovrstne dejavnosti prepovedala. Al Džazira je namreč pred tem napovedovala, da namerava vojaški svet z odredbo začasno prepovedati združevanje v sindikate in druge organizacije.

»Nekatere vladne ustanove so kljub temu, da se življenje vrača na ustaljene tirnice v času, ko bi morali državljani držati skupaj, organizirale proteste,« je na državni televiziji povedal predstavnik vojske. Kot je dodal, s tovrstnimi akcijami ogrožajo varnost države, škodujejo gospodarstvu in ovirajo ljudi pri njihovih vsakodnevnih opravilih.

Spletna protivladna aktivista Vael Gonim in Amr Salama sta danes sicer sporočila, da sta se srečala s predstavniki nove oblastji, s katerimi sta razpravljala o reformah. Povedala sta, da je visoki vojaški svet obljubil, da bo v naslednjih desetih dneh na novo spisal ustavo in v naslednjih dveh mesecih razpisal referendum. Začasna vojaška oblast je včeraj že razpustila parlament.

»Vojska je obljubila, da bo sodno preganjala skorumpirane uradnike, ne glede na njihov položaj,« je še povedal Gonim. Dodal je tudi, da si trenutna vlada prizadeva za uresničitev vseh zahtev protestnikov in da »spoštujejo pravico mladih Egipčanov do svobode govora«.