V Egiptu stavke, novinarji se opravičujejo

Kljub opozorilom egiptovske vojske, da bi nadaljevanje nemirov v državi lahko pustilo katastrofalne posledice, se stavke nadaljujejo. Medtem pa so se novinarji državnega časnika Al Ahram bralcem opravičili zaradi neprofesionalnega dela med ljudsko vstajo.

Objavljeno
16. februar 2011 17.17
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Kairo - Čeprav je vojska po petkovem odhodu predsednika Hosnija Mubaraka protestnike pozvala, naj zapustijo ulice in pomagajo državo vrniti na normalne tirnice ter se vrnejo na delo, stavke še vedno hromijo Egipt. 

Delavci največje egiptovske tekstilne tovarne kljubujejo opozorilom vrhovnega sodišča in egiptovske vojske, da bi nadaljevanje protestnega vala lahko pustilo katastrofalne posledice, in so danes znova stavkali. Kot je za tiskovno agencijo AFP povedal organizator Faisal Nauša, delavci želijo, da vodstvo tovarne, ki na območju delte Nila zaposluje 24 tisoč ljudi, odstopi. Hkrati zahtevajo boljše delovne pogoje, višje plače in preiskavo o domnevni korupciji v tovarni.

Na severu Sueškega prekopa v kraju Port Said pa se je zbralo okrog 1000 protestnikov, ki so zahtevali zaprtje tamkajšnje kemične tovarne, ker je ta po njihovem kriva za onesnaženje okolja. Tudi na egiptovskem ministrstvu za delo je zaradi slabih delovnih pogojev in nizkih plač stavkalo najmanj 2000 zaposlenih. Zaprte ostajajo tudi javne šole in univerze, menda do 26. februarja.

Novinarji egiptovskega časnika se opravičujejo

Novinarji egiptovskega državnega časnika Al Ahram so se po pisanju AFP danes opravičili za neprofesionalno poročanje o protivladnih protestih v državi. Pod izjavo se je podpisalo 300 novinarjev. Zapisali so, da se opravičujejo bralcem in Egipčanom za neprofesionalno in neetično uredniško politiko med ljudsko vstajo in hkrati dodali, da so novinarji Al Ahrama že desetletja žrtve »vodstva, ki je izbrano na podlagi lojalnosti predsedniku države«.

365 - prva uradna ocena žrtev

V protivladnih protestih, ki so po 18 dneh vodili v odstop dolgoletnega egiptovskega predsednika, je bilo po dosedanjih podatkih ubitih najmanj 365 ljudi, še kakih 5500 pa je bilo ranjenih, je sporočilo egiptovsko ministrstvo za zdravje. Gre za prvo uradno oceno žrtev doslej.