V Egiptu zaključujejo, v Alžiriji in Jemnu pa začenjajo...

Vrhovni svet oboroženih sil je v današnji izjavi za državno televizijo zagotovil, da bo utrl pot izvoljenim civilnim oblastem, posredno pa tudi svojo zavezanost zgodovinskemu mirovnemu sporazumu z Izraelom iz leta 1979. A kot kaže se je egiptovski uporniški duh razširil tudi v Alžirijo in Jemen.


Objavljeno
12. februar 2011 13.18
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Kairo - Vrhovni svet egiptovskih oboroženih sil, ki so po odstopu predsednika Hosnija Mubaraka v petek prevzela oblast v državi, je v izjavi, ki jo je danes predvajala državna televizija, sporočil, da bo sedanja vlada opravljala svoje delo, dokler ne bo prisegla nova, kar se bo zgodilo po "mirni tranziciji". Svet je še zagotovil, da bo utrl pot izvoljenim civilnim oblastem, ki bodo zgradile svobodno demokratično državo. Vojska poleg tega ostaja zavezana "vsem regionalnim in mednarodnim pogodbam", s čimer je posredno potrdila, da bo zgodovinski mirovni sporazum z Izraelom iz leta 1979 ostal nedotaknjen.

Ukrepi za normalizacijo razmer

Na ulicah egiptovskih mest tisoči Egipčanov še vedno slavijo odstop predsednika Hosnija Mubaraka. Ulice in trgi v središču Kaira so polni večinoma mladih protestnikov, ki prepevajo in mahajo z zastavami.

Vojska je medtem začela odstranjevati barikade okoli kairskega trga Tahrir, kjer so potekali glavni protesti proti Mubaraku, poroča STA. Tanki so se umaknili na rob glavnih cest, ki vodijo do trga, prostovoljci pa pomagajo vojakom pri odstranjevanju kovinskih ovir, bodeče žice in zažganih razbitin avtomobilov. Odstranjevati so začeli tudi barikade okoli bližnjega narodnega muzeja, ki hrani neprecenljivo zbirko predmetov iz obdobja faraonov.

Vojska je danes krajšala policijsko uro ter prepovedala sedanjim in nekdanjim članom vlade potovanje v tujino brez dovoljenja. Po poročanju državne televizije je policijska ura po novem v veljavi od polnoči do 6. ure zjutraj in ne več od 20. ure zvečer do 6. ure zjutraj.

Kot je povedal predstavnik letališča v Kairu, ki ni želel biti imenovan, obstaja seznam sedanjih članov vlade kot tudi nekdanjih članov Mubarakovega režima, ki ne smejo zapustiti države brez dovoljenja državnega tožilca ali vrhovnega sodišča oboroženih sil.

Povedal je še, da se minister za informiranje Anas el Fiki, čigar prtljaga je prispela na letališče, ni vkrcal na letalo za London, potem ko je slišal za prepoved. "Namen teh ukrepov je preprečiti ljudem iz prejšnjega režima, da bi pobegnili," je pojasnil predstavnik letališča.

Da se razmere v Egiptu počasi normalizirajo, kaže tudi napoved, da naj bi se v sredo ponovno odprla borza v Kairu, ki je bila zaprta od 30. januarja.

Državna radio-televizija pa je po odstopu Mubaraka v sporočilu za javnost danes objavila, da bo odslej poročala pošteno in nepristransko in da bo njeno vodilo resnica. Zaradi pristranskega poročanja zlasti v zvezi z demokratičnimi prizadevanji v državi je bila namreč deležna ostrih kritik, saj je demonstracije opozicije prikazovala, kot da jih usmerjajo sile iz tujine.

Demonstranti v Alžiru in Jemnu

Alžir - V alžirski prestolnici Alžir se je danes zbralo okoli 2000 demonstrantov, ki na protestnem shodu zahtevajo spremembo režima in demokracijo. Ob začetku sicer prepovedanega shoda, ki poteka ob okrepljeni navzočnosti varnostnih sil, je prišlo do nasilja med protestniki in policijo, več ljudi so aretirali.

Po pričevanjih očividcev je v središču Alžira ob začetku protestnega shoda na Trgu 1. maja, h kateremu je pozvala Narodna koordinacija za spremembo in demokracijo (CNCD), policija z gumijevkami pretepla več demonstrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Številne ljudi, med njimi tudi opozicijske voditelje, so aretirali. O ranjenih za zdaj ne poročajo.

Med aretiranimi je tudi namestnik vodje opozicijskega Zbora za kulturo in demokracijo (RCD) Otman Mazuz.

Varnostne sile so več skupinam nasprotnikov režima tudi preprečile, da bi se pridružili protestnemu shodu, vendar se je številnim vendarle uspelo prebiti do Trga 1. maja. Demonstranti zahtevajo odstop predsednika Abdelaziza Buteflike in demokratične spremembe.

Alžirske oblasti so že zjutraj povsem zaprle prestolnico, v pripravljenosti pa je okoli 30.000 pripadnikov varnostnih sil. Prav tako so ustavili železniški promet, promet pa ovirajo številne cestne zapore, je na spletni strani objavil časnik El Watan. V več predelih Alžira je videti oklepna vozila.

V Alžiriji je nezadovoljstvo med državljani zaradi vladavine Bouteflike v minulih tednih le še naraščalo, dodatno pa so ga podžgali tudi dogodki v Tuniziji in Egiptu. Mnogi v Alžiriji si želijo izboljšanja gospodarskih in socialnih razmer in demokracije. Do današnjega protestnega shoda prihaja le dan po zgodovinskih spremembah v Egiptu, kjer je tamkajšnji predsednik Hosni Mubarak po 30 letih vladavine odstopil s položaja.

Kot poroča STA, pa se je več tisoč protestnikov zbralo tudi v središču jemenske prestolnice Sana Pozivali predsednika Alija Abdulaha Saleha, naj sledi zgledu egiptovskega predsednika Mubaraka in odstopi. "Po Mubaraku je na vrsti Ali," je vzklikalo okoli 4000 protestnikov, večinoma študentov.