V Libiji od začetka protestov ubitih 6000 ljudi

Sile, lojalne polkovniku Gadafiju, so zavzele dve strateško pomembni mesti na severozahodu države Garjan in Sabrata, ki so ju v rokah držali uporniki. Svojo pot za zaščito režima nadaljujejo proti naslednji uporniški postojanki - mestu Adžabija. V Sredozemsko morje sta medtem že zapluli dve ameriški vojni ladji.

Objavljeno
02. marec 2011 08.33
Posodobljeno
02. marec 2011 10.17
Mo. Z., Mo. B., delo.si
Mo. Z., Mo. B., delo.si
Tripoli - V že tretjem televizijskem nagovoru (V ŽIVO na Al Džaziri), od kar so se v Libij začeli protivladni protesti, je polkovnik sokrivdo za vstajo naprtil zahodnim medijem, češ da protestov njegovih podpornikov sploh ne predvajajo. »Ne gledam satelitske televizije. Berem knjige in se pogovarjam s svojimi ljudmi. Vem pa, da tam poročajo o neumnostih.«  Po Gadafijevih besedah je vstajo zanetila Al Kaida, Libijci so svobodni, državi pa vlada ljudstvo in ne on sam.

Spopad za naftne vrelce

Medtem po poročanju katarske Al Džazire prihajajo tudi iz mesta na severovzhodu države Marsa el Brega, kjer je naftna rafinerija, novice o silovitih spopadih med protirežimskimi protestniki in Gadafijevimi vojaki. Uporniki so sporočili, da so odbili današnji napad Gadafijevih sil, ki naj bi po navedbah očividcev zahtevali dve smrtni žrtvi. Po poročanju libijske državne televizije vladne sile nadzorujejo letališče v Bregi in ne uporniki.

Dopisnik BBC John Simpson poroča, da se Gadafijeve sile z najmanj stotimi vojaškimi vozili pomikajo proti mestu Adžabija. Po njegovem mnenju za zdaj ni videti, da bi se spopadi v nekaj urah preselili v Adžabijo, je pa danes zjutraj Gadafijevo letalo vnovič bombardiralo skladišče orožja na obrobju mesta. Gre za že dvanajsti napad v zadnjem tednu, ki pa ni povzročil večje škode.

Bengazi - uporniška postojanka

V Bengaziju - neformalnem središču uporniškega gibanja - se medtem še naprej zbirajo protivladni protestniki, ki se jim je doslej pridružilo najmanj pet tisoč prostovoljcev. Oborožujejo se v posebnih taborih na zahodu mesta. Poskušali bodo zavzeti prestolnico, kajti "ko bo padel Tripoli, bo padel tudi režim," je pred dnevi napovedal Mustafa Muhamed Abdel Džalil, vodja ustanovljenega libijskega nacionalnega sveta.

Italijanski minister svari pred Gadafijevo »obupano potezo«

Drugod po svetu zaskrbljeno spremljajo dogajanje v državi. Italijanski minister za industrijo Paolo Romani je denimo posvaril pred morebitno obupano potezo libijskega polkovnika. »Obstaja možnost, zelo verjetna možnost, da bo Gadafi storil kaj obupanega, da zavaruje sebe in režim.«

Iz libijske lige za človekove pravice so danes sporočili, da je od začetka protestov življenje izgubilo vsaj 6000 ljudi in ne tisoč, kot so tuje agencije poročale doslej. Tiskovni predstavnik lige Ali Zeidan je dejal, da je bilo le v prestolnici ubitih 3000 posameznikov, v Bengaziju še 2000 in tisoč v drugih mestih. »To so nam povedali tamkajšnji prebivalci,« je povedal Zeidan. Dejal je še, da je v nemirni državi trenutno prisotnih več tisoč plačancev Gadafijevega režima. Okoli 3000 jih nadzoruje Tripoli in približno toliko njegovo predmestje.

Iz Bengazija klic na pomoč, Zahod se obotavlja

Libijski nacionalni svet je Združene narode zaprosil za posredovanje, s katerim bi končali napade Gadafijevih sil. Po besedah ameriškega obrambnega ministra Roberta Gatesa na Zahodu ni soglasja o morebitnem posredovanju v Libiji. Hkrati je dodal, da bi bila razglasitev prepovedi preletov nad Libijo izjemno zapletena. »Različni scenariji, ki jih navajajo mediji, imajo posledice, zato jih je treba najprej temeljito proučiti,« je dejal Gates.

V Sredozemsko morje sta sicer danes že zapluli dve ameriški vojni ladji, ki se počasi približujeta Sueškemu kanalu. Ladji, na katerih je 800 marincev, helikopterska flota in zdravstveno osebje, bi lahko nudili tako vojaško kot humanitarno pomoč. Zahodne države še niso sprejele odločitve, ali bodo v prihodnjih dneh libijskim protivladnim protestnikom pomagale tudi z vojaškimi silami. Nekateri opozicijski aktivisti so že pozvali k zračnemu napadu, kljub temu da je Gadafi danes opozoril, da bo ob morebitnem vojaškem posredovanju Zahoda umrlo več tisoč ljudi.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je danes dejala, da bodo potrebovali še veliko časa, preden bodo sprejeli odločitev za poseg v libijski zračni prostor.