V Teheranu izbruhnili spopadi

Iz Teherana poročajo o spopadih med iranskimi varnostnimi silami in protestniki, ki zahtevajo izpustitev opozicijskih voditeljev Mira Huseina Musavija in Mehdija Karubija. Spopadi so izbruhnili nedaleč teheranske univerze in še v nekaterih delih iranske prestolnice, med drugim tudi v bližini Trga svobode.

Objavljeno
01. marec 2011 12.56
Posodobljeno
01. marec 2011 13.05
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Teheran - Iranska opozicija je za danes že pred dnevi napovedala proteste, na katerih bodo zahtevali izpustitev Musavija in Karubija, ki so ju po trditvah opozicijskih spletnih strani iranske varnostne sile skupaj s soprogama odpeljale neznano kam. Generalni državni tožilec Golam Hosein Mohseni Ejehi je sicer še pred protesti zagrozil, da nelegalnega zbiranja ne bodo tolerirali. »Z vsemi, ki ne bodo ravnali v skladu z zakoni, bomo obračunali,« je dejal.

Kot poročajo opozicijske spletne strani, so se kljub njegovemu svarilu protestniki danes zbrali ter vzklikali gesla v podporo Musaviju in »Smrt diktatorju«, s čimer so imeli v mislih predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. V bližini Trga svobode jih je pričakalo veliko število varnostnih sil, ki so jih poskušali razgnati s pendreki in solzivcem, nekaj protestnikov pa so menda tudi aretirali.

Po drugi strani spletna izdaja državnega časnika poroča, da je v Teheranu vse mirno in da življenje teče po ustaljenih tirnicah.

Kje sta vodji iranske opozicije?


Če je podpornikom demokratičnih sprememb, ki sta jih navdahnili vstaji v Tuniziji in Egiptu, uspelo zanetiti vrenje v Libiji, Bahreinu, Jemnu in drugod, v Iranu tolikšnega uspeha niso imeli. Tamkajšnje oblasti so namreč že sredi februarja odločno in nasilno zatrle shod v podporo protirežimskim protestnikom v arabskem svetu, naredile pa so še korak naprej - neznano kam so odpeljale vodji iranske opozicije Mir Husein Musavija in Mehdija Karubija ter njuni ženi.

Iranske oblasti te navedbe sicer zanikajo. Kot pravi državni tožilec Golam Hosein Mohseni Ejehi, so Musaviju in Karubiju le omejili stike z zunanjim svetom, »če se bodo pojavile določene okoliščine, pa bodo sprejeli še druge ukrepe«. Po drugi strani družini opozicijskih voditeljev vztrajata, da sta skupaj s svojima ženama še vedno zaprta. »Otroci Musavija in [njegove žene Zahre] Rahnavard zanikamo poročila, ki trdijo, da naši starši niso v zaporu Hešmatijeh,« je besede Musavijeve hčerke povzela spletna stran kaleme.com. »Glede na dokaze zadnjih nekaj dni in tednov smo prepričani, da naši starši niso doma.« Tudi Karubijeva družina vztraja, da sta z ženo v zaporu. »Vsi dokazi kažejo, da Mehdi Karubi in Fatemeh Karubi nista doma,« so zapisali na spletni strani sahamnews.org. Kot so dodali, njuna družina sklepa, da ju je ugrabil režim.

Musavi in Karubi veljata za odločna nasprotnika režima iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada in oporekata njegovi zmagi na predsedniških volitvah junija 2009, na katerih sta se kot kandidata potegovala tudi sama. Opozicijska voditelja sta po vstajah v Tuniziji in Egiptu pozvala k izražanju solidarnosti in podobnim protestom v Iranu. Sredi februarja je teheranske ulice tako preplavilo tisoče njunih podpornikov, vendar pa se je režim odločno odzval in na ulice poslal ravno toliko pripadnikov varnostnih sil. Izbruhnili so spopadi, v katerih sta življenje izgubila dva človeka, po podatkih opozicijskih skupin pa so okoli 1500 protestnikov pridržali. Po protestih so Musavija in Karubija zaprli v hišni pripor, člani iranskega parlamenta, ki ju obtožujejo podpihovanja nemirov, pa so zahtevali, da jima sodijo in ju usmrtijo.

Na navedbe o aretaciji opozicijskih voditeljev so se že odzvale Združene države Amerike, ki so jo označile za »nesprejemljivo«, hkrati pa zahtevale izpustitev Musavija in Karubija. Poleg tega je predstavnik Bele hiše Jay Carney iranske oblasti obtožil hinavščine.