Vojska v Egiptu razpustila parlament

Vojska, ki je v petek prevzela oblast v Egiptu, je razpustila parlament, je poročala egiptovska državna televizija. Visoki vojaški svet je ob tem še dodal, da bodo v državi demokratične volitve najkasneje v šestih mesecih.

Objavljeno
13. februar 2011 10.49
Mo. B., Ti. Kr., delo.si
Mo. B., Ti. Kr., delo.si
Kairo - Visoki vojaški svet je, kot je poročala egiptovska državna televizija, še sporočil, da bo začasno tudi ustavil izvajanje ustave. Ob tem pa napovedal oblikovanje posebnega odbora, ki bo razpravljal o spremembah ustave še preden bodo o teh odločali državljani na referendumu, piše AFP.

Vojska je poskušala pregnati še zadnje protestnike


Ko je visoki vojaški svet v petek prevzel oblast v državi, je v Egiptu napočila noč veselja. Več tisoč razočaranih protestnikov, ki so po četrtkovem govoru Hosnija Mubaraka v prestolnici vzklikali protivladna gesla, je konec tedna proslavljalo. Večina se jih je tudi vrnila domov.

Kljub temu na trgu Tahrir še vedno vztraja nekaj tisoč protestnikov, ki zahtevajo obljubljene politične reforme. Agencija Reuters poroča, da so pripadniki vojske danes zjutraj protivladne aktiviste obkolili in jih poskušali pregnati. Ko so pripadniki vojske s pomočjo policistov poskušali pospraviti taborišče, v katerem so več noči preživeli protestniki, je prišlo tudi do prerivanja. Protestnik Rami Mohamed je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so nekatere njegove kolege tudi pretepli. »Odstraniti želijo šotore, vendar nam niso še ničesar zagotovili. Zadnja izjava vojske je bila dvomljiva, niso nam razložili, kakšne načrte imajo za prihodnost.« Nekateri protestniki poročajo, da je vojska odpeljala tudi nekaj vodji upora. »Vojska je hrbtenica Egipta. Rešitev se ne skriva v tem, da nas odstranijo s trga. Ugoditi morajo našim zahtevam,« je za Al Džaziro povedal eden od protestnikov.

Tudi koalicija opozicijskih skupin, ki je bila gonilna sila protivladnih protestov, je najbolj vztrajne protestnike pozvala, naj se odpravijo domov. »Čas je, da vojski izkažemo nekaj zaupanja,« je povedal član koalicije Naser Abdel Hamid. Kljub temu so organizatorji protestov visoki vojaški svet opozorili, da bodo pripravili nove shode, če ta ne bo sprejel potrebnih reform. »Če vojska ne ugodi našim zahtevam, se bo morala soočiti z še večjo vstajo ljudstva in še hujšimi ukrepi,« je povedal Safvat Hegazi, eden od organizatorjev protestnih shodov. Poleg odstopa dolgoletnega predsednika države so bile namreč zahteve Egipčanov tudi preklic 30 let trajajočega izrednega stanja v državi, razpustitev sedanjega parlamenta in civilna vlada.

Pred ministrstvom za notranje zadeve pa  je danes zbralo 1000 policistov, ki zahtevajo zvišanje plač.

Visoki vojaški svet je včeraj obljubil, da bo poskrbel za »miren prehod v svoboden in demokratičen političen sistem, ki ga bo vodila izvoljena, civilna vlada.« Hkrati je obljubil, da bo spoštoval mednarodne sporazume, tudi mirovni sporazum z Izraelom, ki sta ga državi podpisali leta 1979. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je izjavo sveta pozdravil in povedal, da »je dolgotrajni mir med Izraelom in Egiptom temeljni kamen miru in stabilnosti na vsem Bližnjem vzhodu.«

Egiptovske oblasti so včeraj še sporočile, da so tožilci začeli s preiskavo zoper tri nekdanje ministre Mubarakove vlade.