Vojska zapustila Manamo, policija razgnala protestnike

Bahreinska vojska se je v skladu z napovedmi umaknila z osrednjega trga Biser v središču Maname, a takoj zatem je policija s solzivcem napadla protestnike, ki so se zbrali na trgu. Za zdaj poročil o morebitnih ranjenih ni.

Objavljeno
19. februar 2011 10.49
Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
Manama - Bahreinska vojska se je danes v skladu z napovedmi umaknila z osrednjega trga Biser v središču Maname, a takoj zatem je policija s solzivcem napadla protestnike, ki so se zbrali na trgu. Na ukaz monarhije se je za tem umaknila tudi policija, na osrednjem trgu v Manami pa se je začelo ljudsko slavje, piše slovenska tiskovna agencija STA.

Bahreinski prestolonaslednik, princ Šejk Salman bin Hamad al Kalifa, je v petek, ko je obljubil pogovore z opozicijo, ko se bo znova vrnil red, ukazal tudi takojšen umik vojske z ulic. Vojska je danes ta ukaz izvršila in se umaknila v vojašnice. Takoj zatem so se na ulicah začeli zbirati protestniki, še posebej na trgu Biser. A pričakala jih je policija, ki je proti njim uporabila tudi solzivec.

Toda princ je ukazal tudi umik policije, ki je ukaz izpolnila, na trgu pa se je začelo splošno ljudsko rajanje. A še vedno zahtevajo odstavitev sunitske monarhije, ki vlada tej pretežno šiitski državi v Perzijskem zalivu, kjer je tudi poveljstvo ameriške pete flote.

Protestniki so na trgu postavili šotore, pa tudi barikade. Postavili so si medicinski šotor, zvočnike za obveščanje, vzpostavili pa so si tudi nadzorne položaje, s katerih opazujejo premike varnostnih sil, navaja STA.

Bahreinska opozicija je pred tem zavrnila poziv k pogajanjem. Kot je dejal vodja poslanske skupine največje šiitske politične skupine, je pogoj za začetek pogajanj odstop vlade in umik vojske z ulic.

»To, s čemer se trenutno soočamo, ni jezik dialoga, ampak jezik moči,« je na poziv bahrajnskega prestolonaslednika odgovoril vodja šiitskega političnega bloka Al Vefak, Abdul Džalil Halil Ibrahim. S tem je namignil na nasilno zatrtje protivladnih protestov v minulih dneh, v katerih je bilo po njegovih besedah ranjenih 95 ljudi, trije pa so »klinično mrtvi«.