Vse glasnejši pozivi in razmišljanja o vojaškem posredovanju

Zvest sodelavec libijskega voditelja Moamerja Gadafija je prek državne televizije pozval upornike k dialogu, v čemer je morda mogoče videti znamenje popuščanja režima, saj je ta doslej vztrajno zatrjeval, da se proti njemu borijo zgolj oborožene tolpe zadrogiranih mladcev, s katerimi manipulirajo Al Kaida in sile iz tujine.

Objavljeno
07. marec 2011 18.45
Posodobljeno
07. marec 2011 18.45
M. Gr., zunanja politika
M. Gr., zunanja politika
Tripoli - Narodni svet, ki se ima za edino legitimno libijsko vlado, je ponudbo nemudoma zavrnil, češ da je pogoj za kakršenkoli začetek pogovorov odstop Gadafija. Slednji je prek francoske TV postaje France 24 Evropi, ki razmišlja o novih sankcijah proti Libiji, znova zagrozil z valom beguncev iz podsaharske Afrike.

Spopadi v Libiji se nadaljujejo z nezmanjšano silovitostjo in zlovešči obet dolgotrajne in izčrpavajoče državljanske vojne se zdi čedalje manj oddaljen in nemogoč. V mednarodni skupnosti se zato začenjajo vrstiti pozivi in razmišljanja o tej ali oni obliki vojaškega posredovanja v prid upornikom. »Če se bo državljanska vojna nadaljevala in če se Moamer Gadafi obdrži na oblasti ter zagreši nove zločine, je [vojaška] operacija nujna,« je za češki časnik Hospodarske noviny dejal 74-letni Vaclav Havel, nekdanji češki predsednik, ki je ob tem opozoril na vojaško posredovanje zveze Nato v Srbiji leta 1989. Vojaški poseg bi po njegovem lahko privzel različen oblike: od vojaške pomoči upornikom, blokade zračnega prostora do napadov na mesta, kjer se skriva Gadafi. Medtem ko Francija po besedah njenega zunanjega ministra Alaina Juppeja ne podpira vojaškega posredovanja, češ da bi to »imelo absolutne negativne posledice«, je španska vlada ob nadaljevanju brutalnh napadov na upornike izrazila pripravljenost podpreti intervencijo in tudi sodelovati v njej, vendar pod določenimi pogoji: poseg bi moral odobriti varnostni svet ZN, poleg tega pa bi si Madrid pred posredovanjem želel tudi »zeleni luči« Arabske lige. Zgolj evropska ali ameriška intervencija bi bila po mnenju španske vlade »kontraproduktivna«. Po pisanju New York Timesa različne scenarije morebitnega vojaškega posredovanja preigravajo tudi v Washingtonu.

Val beguncev iz Libije se je v minulih dneh nekoliko umiril, kljub temu pa je v sosednje afriške države zbežalo že več kot 200 tisoč ljudi. Združeni narodi ocenjujejo, da jih bo v naslednjih tednih in mesecih zbežalo še okoli 200 tisoč, dodatnih 600 tisoč pa bo potrebno oskrbeti v Libiji. V naslednjih treh mesecih bo tako treba pomagati okoli milijonu ljudi, zato so mednarodno skupnost pozvali, naj daruje 160 milijonov dolarjev in s tem omogoči pomoč v hrani, čisti vodi, zdravilih, zatočiščih ipd. Na fotografiji napad vladnega vojaškega letala na položaje upornikov v Ras Lanufu.